Hírek

2009.02.05. 03:29

Jelzésértékű civil akció

<b>Veszprém</b> - A képviselői költségtérítés összege elhanyagolható a költségvetés egészéhez képest, ugyanakkor abból a szempontból nagyon lényeges, hogy lehet-e különbséget tenni állampolgár és állampolgár között.

Halmos György

Kern Tamás politológus, a Századvég Alapítvány tudományos főmunkatársa szerint Seres Mária népszavazási kezdeményezése vélhetően abból fakad, hogy a jelenlegi helyzet bőszíti az állampolgárokat. 

- Egy elszegényedő társadalomban irritáló, hogy a 2002-2006-os ciklusban több mint száz képviselő vett fel 17-18 millió forint körüli összeget költségtérítésként számla nélkül, miközben a vállalkozóknak mindenről el kell számolniuk.

A politológus úgy véli, amennyiben meglesz a 200 ezer érvényes aláírás, a képviselőknek saját maguknak kellene kezdeményezniük a korlátozást. 

Ezzel megelőzhetnék azt, hogy népszavazást írjanak ki több milliárd forintért. Amennyiben nem lesz elégséges szavazat, mérlegelhetik, hogy kiírják-e vagy sem a népszavazást. Valószínűleg kiírják, viszont akkor az a népszavazás nem lesz kötelező érvényű, csak véleménynyilvánító.

- Alapvető probléma, hogy a civil társadalom népszavazási kérdésekben nem tud markánsan megjelenni. Lehet azon vitatkozni, hogy Seres Mária mögött állnak-e pártok vagy sem. Ha állnának, akkor már régen összegyűjötték volna a kellő aláírást - jegyezte meg. 

Tudomásul kell venni, hogy pénz, szervezettség, médiatámogatottság nélkül Magyarországon igazából semmit nem lehet megtenni. Ez azt mutatja, hogy a pártok erőfölénye a civil társadalommal szemben elég látványos - hangsúlyozta.

- A pártokrácia a civil társadalmi kezdeményezéseket alapvetően nem tudja befolyásolni, ezért lehet jelzésértékű, ha összegyűjtik a 200 ezer aláírást. A választópolgárok ezek után akár azt is gondolhatnák, hogy képesek közvetlen demokratikus eszközökkel befolyásolni a politikát. 

Holott a magyar demokrácia parlamentáris demokrácia, vagyis nem arra lett kitalálva, hogy állandóan közvet- len demokratkius eszközökkel befolyásolják, csak kivételes esetekben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!