Hírek

2009.02.05. 03:28

Megerősödött polgármesterek

<b>Budapest, Veszprém</b> - Több vitás kérdésben is teljes megegyezéssel zárult a kormány és az önkormányzatok hétfői egyeztető fóruma, adta hírül az önkormányzati tárca közleménye.

Győrffy Árpád

Az egyik meghatározó önkormányzati szervezet, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) veszprémi főtitkára, dr. Zongor Gábor lapunknak elmondta, a korábbi fórumokon azért nem jöhetett létre megállapodás, mert a jegyzők jogállása kapcsán feloldhatatlannak tűnő ellentét volt az álláspontok között. 

A kormány csak akkor támogatta volna például a polgármesterek jogállásának megerősítését, ha a jegyzők esetében beavatkozási lehetőséget kapnak a közigazgatási hivatalok. Hétfőn a kormány elállt ettől a feltételtől, így elfogadhatóvá vált a nyolc területtel foglalkozó intézkedéscsomag. 

Ennek eredményeként jelentősen erősödhet a polgármesterek pozíciója a testületekkel szemben. 

Így például a képviselők minősített többsége - a megválasztottak számához mért nagyobbik fele - helyett legalább kétharmados többség kellene a testület feloszlatásához, s ezzel a polgármester megbuktatásához. 

Ugyanakkor a jelenlévők többsége a jövőben nem lesz elég azoknak a döntéseknek a megerősítéséhez, amelyek a polgármester szerint ellentétesek az önkormányzat érdekeivel. Az ilyen megismételt határozatokhoz minősített többség kellene majd. 

A kormány támogatná a körjegyzőség-alakítási feltételek enyhítését is, egyetértés volt abban is, hogy erősíteni kellene az önkormányzatok gazdálkodásának ellen- őrzését, ezért például az önkormányzatoknak dolgozó könyvvizsgálók az ÁSZ szakmai felügyelete alá kerülnének. 

Az önkormányzati oldal a testületek létszámának kormány által javasolt csökkentésébe akkor menne bele, ha ezzel egy időben a parlament létszámát is hasonló arányban csökkentenék. 

Rendezni kellene az összeférhetetlenségi kérdéseket is. A TÖOSZ szerint nem lehetnének olyan tagjai a képviselő-testületnek, akik közvetlenül függnek munkájuk révén az önkormányzattól, gyakorlatilag minden olyan személyt ki kellene zárni, aki a helyi intézményekben dolgozik. 

A közös önkormányzati álláspont ennél szűkebbre venné az összeférhetetlenségi szabályokat, a tilalom a közfeladatot ellátó helyi intézmények vezetőire vagy az önkormányzattal hosszú távú szerződéssel közszolgáltatást ellátó vállalkozókra, az önkormányzati tulajdonú cégek vezetőire terjedne ki. 

A tiszteletdíj kérdésében a TÖOSZ eredetileg azt képviselte, hogy a helyi képviselők egyáltalán ne kaphassanak tiszteletdíjat, csak a számlával igazolt költségeik megtérítésére tarthassanak igényt. A közös álláspont ennél megengedőbb. 

Ugyanakkor azt elfogadják, hogy a parlamenti képviselőknél, polgármestereknél is szűnjön meg az a lehetőség, hogy számla nélkül felvehetik tiszteletdíjuk meghatározott részét költségtérítésként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!