Hírek

2009.02.18. 03:28

Miért pont ott mértek?

<b>Veszprém</b> - 2008. június eleje és augusztus közepe között Veszprémben a Pajta utcában pontosan hány személyt és mekkora bírsággal sújtottak a sebességmérést végző rendőrök?

Varga Domokos Péter

Katanics Sándor (MSZP) országgyűlési képviselő írásban tette fel ezt a kérdést Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszternek. A politikus azért fordult a miniszterhez, mert az említett helyre a sebességet 30 kilométerben korlátozó táblát helyeztek ki, amit az ott lakók egy része indokolatlannak tart. 

Talán ezért is fordulhatott elő, hogy a táblán lévő számot fehér festékkel több alkalommal lefújták. A lakók képviselői szerint indokolatlanul sokszor mérték a sebességet ebben az utcában a rendőrök, és a kiszabott bírságot (60-100 ezer forint) is szokatlanul magasnak találják. 

A politikus azt kérdezte továbbá a minisztertől: Mit lehet tenni annak érdekében, hogy a gépjárművek vezetői ne úgy érezzék, a rendőrség csupán pénzbehajtási feladatokat végez?

Levelében Katanics Sándor utalt arra is, olyan feltételezés él a veszprémiekben, hogy előre eltervezetten, szinte szándékosan és jelentős időt eltöltve, egy vélhetően indokolatlanul kihelyezett sebességkorlátozó jelzőtábla közelében szedte és szedi csak be a szabálytalankodóktól a bírságokat a hatóság. 

Szóbeszéd tárgya az is - tette hozzá -, hogy az érintett területen a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság vezető beosztású alkalmazottja lakik vagy lakott a kérdéses időszakban, és az ő közbenjárására is történhetett a gyakori ellenőrzés.

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság forgalom-ellenőrző alosztálya a szolgálati feladat végrehajtása során 445 esetben kezdeményezett közigazgatási eljárást az adott területen és az adott időszakban. Veszprém egyéb területein a vizsgált időszakban 1012 esetben került sor köz-igazgatási bírság hatálya alá tartozó sebességtúllépés rögzítésére - derült ki a miniszter válaszából. 

Katanics Sándor ehhez lapunknak hozzáfűzte, tehát ebben az időszakban a bírságoknak közel harmadát a Pajta utcában mért sebességtúllépések miatt szabták ki. Megjegyezte azt is, Debreczenyi János polgármester saját hatáskörben eljárva és a városfejlesztési bizottság döntését felülbírálva helyeztette ki a Pajta utcába a 30 km/órás sebességkorlátozó táblát, amit az év elején kicseréltek 40 km/órásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!