Hírek

2009.02.21. 03:29

Világosi változások

<strong>Balatonalmádi</strong> - A kelet-balatoni kistérség települései megkezdték az egyeztetéseket, hogy a balatonvilágosiakat ne érje hátrány amiatt, ha a siófoki kistérség valóban felmondja a községgel jelenleg meglévő együttműködést.

Győrffy Árpád

A múlt héten olvashattak lapunkban arról, hogy a Siófok és Környéke Többcélú Társulás július 1. után csak akkor tartja fenn a balatonvilágosi általános iskolára, óvodára kötött intézményfenn- tartói együttműködést és a központi háziorvosi ügyelet biztosításáról szóló megállapodást, ha a kelet-balatoni kistérséghez tartozó község képviselő-testülete június 30-ig népszavazással alátámasztott csatlakozási kérelmet nyújt be a siófoki kistérséghez. A Balatonvilágoson megtartott múlt heti fórum eredménye és a népszavazás lebonyolításával kapcsolatos határidők alapján ma már biztosra vehető, hogy a siófokiak ultimátumát, ha akarnák sem teljesíthetnék a világosiak. A fórumon részt vett Szedlák Attila litéri polgármester, a kelet-balatoni kistérség elnöke is, aki a társulás álláspontját ismertető hozzászólásában kitért a siófoki társulás elnökének, dr. Balázs Árpádnak a lapunkban megjelent nyilatkozatára. Szedlák Attila szerint nem felel meg a valóságnak a siófokiaknak az az állítása, amely szerint a kelet-balatoni kistérségi társulás olyan normatívához jutna, amit a tevékenység alapján a siófokiak érdemelnének meg. A valóság, hogy az oktatással kapcsolatban eleve csak a siófokiak igényelhetik le a plusztámogatásokat, az általános kistérségi normatíva minimumösszegén pedig nem változtat Világos helyzete a siófo- kiak adott lakosságszáma alapján.A siófokiak véglegesnek tűnő döntése miatt a kelet-balatoni kistérség önkormányzatai megkezdték az egyeztetéseket, hogy szükség esetén segíthessenek a világosi önkormányzatnak. A legsürgetőbb, hogy partnert találjanak az iskolához, mert az új jogszabályok szerint legkésőbb március végéig döntést kell hozni az érintett önkormányzatoknak, ha a következő tan- év előtt bármilyen átszervezést akarnak végrehajtani. A legkézenfekvőbb lenne a Balatonkenesével való együttműködés, de a tanulólétszámok alapján akár más települések is számításba jöhetnek - tudtuk meg Szedlák Attilától.A központi orvosi ügyeleti szolgáltatás biztosítása zökkenőmentesen megoldható. A kistérség tíz települése eddig is az almádi központtal mű- ködő ügyeletet vette igénybe, Világos bekapcsolódásával a kistérség teljes területére kiterjedne a szolgáltatás. A köz- ségnek a többi településhez megfelelő lakosságszám szerint kellene fizetni a munka- időn kívüli orvosi szolgálta- tásért.Szedlák Attila elmondta, hogy megoldást próbálnak találni a közlekedési gondokra is. Azt szeretnék, ha a jövőben lennének olyan buszjáratok, amelyek Világost közvetlenül összekötik a kistérség központjával, Balatonalmádival.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!