Hírek

2009.03.02. 03:28

Együttműködés, tervezhetőség - Molnár Lajos a válságról

<b>Veszprém</b> - Leginkább együtt kellene dolgozniuk az embereknek ahhoz, hogy mielőbb kilábalhasson az ország a válságból - véli megyénk egyik legtekintélyesebb pénzügyi tanácsadója.

Varga Ibolya

Molnár Lajos azt látja, hogy nemcsak a két nagy párt nem képes megegyezni semmiben, de egy párton belül is naponta változnak a célok és az azok megvalósítására kijelölt eszközök. Ezen változtatni kellene, csakúgy, mint a törvényhozás eddigi gyakorlatán. 

Nem helyes, hogy minden jogszabályról tudjuk, kinek, mely érdekcsoportoknak a boldogulását szolgálja. Átláthatóvá kellene tenni a jogrendszert, nem jó az, ha mindenre és mindennek az ellenkezőjére is találunk hatályos jogszabályt. A mostani tervekben zavaró az, hogy év közben akarják módosítani a szabályokat. 

Erre korábban is volt példa, de nem támogatható, hiszen lehetetlenné teszi a tervezhetőséget.Helyeselhető, hogy szélesíteni akarják azok körét, akik adókkal, járulékokkal viselik a közös terheket. Ma idehaza mintegy 3,9 millió ember dolgozik. 

Jelentős részük - más-más okból - alacsony, minimálbér körüli összegre van bejelentve, és a jövedelme jelentős részét zsebbe, feketén, esetleg szürkén kapja. A köztisztviselők, közalkalmazottak ilyen szempontból nem számítanak, mert az ő esetükben az állam az egyik zsebéből a másikba teszi át a pénzt. 

Marad másfél millió ember, aki viseli az összes közös költség nagy részét. Ahelyett, hogy őket terhelnék túl, vagy nagyobb tömegeket kellene bevonni az adózásba és járulékfizetésbe, vagy jobban szét kellene teríteni a terheket.

A reformok sarkalatos része a nagy ellátórendszerek átalakítása. Bármit is mondanak, bele kell törődni, hogy az állam nem tud mindenkiről gondoskodni. Most csak a nyugdíjakat kiemelve, aki minimálbér után adózik és fizet járulékokat, de zsebbe megkapja a megélhetéséhez szükséges összegeket, annak saját magának is gondoskodni kellene a jövőjéről. 

Vannak ennek hivatalos módjai, a nyugdíjpénztárak, de másfajta befektetések is számításba jöhetnek. Arra nem lehet alapozni, hogy az állam majd a nagy nyomásra úgyis csinál valamit, ha nyugdíjasok lesznek minimális összeggel azok, akik ma minimális mértékben fizetnek járulékokat. A magyar állam nem lesz abban a helyzetben, hogy ezt megtehesse.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!