Hírek

2009.06.09. 02:28

Intő jel a nagy pártoknak

Veszprém - A vasárnapi választás eredménye nemcsak az MSZP, de a Fidesz számára is intő jel. Kérdés, hogy miként kezeli a helyzetet az ellenzéki párt, mert a Jobbik előretörése komolyan veszélyezteti választási szempontjait.

Halmos György

Erről Kern Tamás, a Századvég Alapítvány tudományos főmunkatársa beszélt. Az intézet is készített mandátumbecslést, azonban ez eltért a végleges eredményektől, ami a szakember szerint az alacsony részvételnek tudható be.

A politológus elmondta: a Jobbik erősödésében nagy szerepet játszottak a rejtőzködő szavazatok, mint korábban a MIÉP esetében. A Jobbik által elért siker nem egyedüli Európában, hiszen a radikális jobboldal mindenhol jól szerepelt. 

- Ez a nemzetközi gazdasági válságra adott egyfajta reakció, de úgy látom, hogy Magyarországon a belpolitikai okai sokkal jelentősebbek. Azok a társadalmi rétegek, amelyek eddig hittek a kormányzópártnak vagy az ellenzéknek, elfordultak tőlük, mástól várják a megoldást. A Jobbik ebből a szempontból megtalálta a célközönségét, hiszen egyszerűen fogalmaznak, fel mernek vetni tabukat, leegyszerűsítik a politika világát. A választás eredménye egyúttal jelzés is volt: a magyar társadalom húsz évvel a rendszerváltozás után jelezte, hogy valami nem sikerült. A Jobbik nemcsak MSZP-től és a Fidesztől vett el szavazatot, de a kutatások szerint vidéki liberális szavazók is voksoltak a pártra.

A liberális párt szereplésével kapcsolatban úgy fogalmazott: ez a párt belső válságát jelenti meg, az elmúlt hét-éves politikáért a társadalom leginkább az SZDSZ-t büntette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!