Hírek

2009.09.30. 02:29

Küzdelem a gyommal - Valamivel csökkent a héten a pollen szórása

Megyei körkép - A Parlagfűmentes Magyarországért regionális koordinációs bizottság dr. Kovács Imre elnök vezetésével értékelte az idei évi munkát.

Varga Ibolya

Bíró István, a Veszprém Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság igazgatója értékelése szerint idén az időjárás nem volt kedvező a parlagfű elleni tevékenységeknek, mert ott is volt parlagfű, ahol a védekezést rendben lefolytatták. 

Továbbra is probléma, hogy a tulaj- donosok nem jelentik be az adataik változását, így sok időt elvesz a mindennapi munkáktól a keresésük. Külterületen 35 növényvédelmi bírságot szabtak ki, 3,5 millió forint értékben. 


Belterületen a jegyzők által végzett adatszolgáltatás reálisabb képet mutat, mint korábban. Saját felderítés 42 esetben, a földhivatallal közös felderítés nyolc esetben történt. 

A felügyelők tapasztalták, hogy az építési területeken jelentősen elszaporodtak az egyéb gyomok is. A közutak mentén többször is el kellett rendelni idén a közérdekű védekezést. 

Vas Józsefné,
Magyar Közút Nonprofit Zrt. képviselője elmondta: az általuk gondozott területen jelenleg is folyik a parlagfű-mentesítés, tervszerűen haladnak a munkával, a legtöbb területükön kétszer is kaszálták a gyomot, most már a télre készülnek.

Dr. Séri Péterné,
az ÁNTSZ Közép-dunántúli Regionális Intézete parlagfű-koordinátora szerint a pollenszám a parlagfű virágzásának kedvező időjárás miatt az utóbbi időben nagyon magas volt, de már kissé csökkent.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!