Hírek

2009.09.19. 02:29

Tulajdonosi felelősséggel

Veszprém - A vezetői fizetések nyilvánosságra hozásának ügye tipikus példája annak, amikor a politika valamilyen látszatintézkedéssel próbálja kezelni a közfelháborodást.

Győrffy Árpád

Dr. Markovszky György, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara vezetője szerint ezt a helyzetet meg-előzni kellett volna, hisz azok az összegek, amelyek a BKV-val kapcsolatban a sajtóban megjelentek, valószínűleg jogsértő módon lettek kifizetve. 

- A választott megoldás azt mutatja, hogy a politika, a közigazgatás zavarban van. Az ilyen látszatlépések helyett törvénnyel kellene szabályozni a javadalmazás módját, kereteit, feltételeit az állami, önkormányzati tulajdonú társaságoknál. Politikai gyengeségből ezt vagy nem merik, vagy nem akarják megtenni, mert a különböző oldalon lévők nem tudnak egymással mit kezdeni. Sokkal egyszerűbb azt mondani, hogy akkor közzétesszük, és majd a közvélemény nyomása kikényszerít valamit. Azt alapvetően nem tartja bajnak, ha van egyfajta nyilvánossága a vezetői javadalmazásnak, de ettől sem pozitív, sem negatív hatást nem vár igazán. 

- Látható, hogy a magyar állam és az önkormányzatok sem tudnak mit kezdeni a tulajdonosi jogosítványukkal, mert sokszor politikai zsákmánynak tekintik ezeket a vállalkozásokat, ahová saját brigádjukból akarnak kinevezni valakiket. Igazán fel sem merül bennük, hogy ez egy vagyonhalmaz, amit ésszerűen kellene működtetni. Nagy testületek kapnak jogosítványokat, s ezzel elveszik a felelősség. Legyen szó akár egy településről, megyéről vagy még felsőbb szintről. Megoldás akkor lesz, ha ezeket a testületeket rá tudjuk szorítani arra, hogy a rájuk bízott vagyonról, annak gyarapodásáról időről időre számot adjanak. Vagyonvesztés esetén meg azonnal köszönjön le, aki azért felel. Ha meg ilyen visszaélések derülnek ki, akkor gyors, határozott és nagyon szigorú büntetéseket kellene kiszabni. Ahogy Németországban, Amerikában, nálunk is világossá kell tenni, hogy ezért börtönbe lehet kerülni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!