Hírek

2009.11.13. 21:38

Az év legnagyobb viharát várják

London - Az év eddigi legnagyobb viharára készül Nagy-Britannia. A szélviharral, szakadó esővel járó ítéletidő az előrejelzés szerint szombaton söpör végig az országon, de már péntek este fennakadások voltak a közlekedésben.

MTI

A hatóságok főleg a déli országrészre, Cornwall, Devon és Dorset grófságokra, valamint Londonra és környékére adtak ki riasztást.
   
A vihar pénteken késő este már elérte a déli partokat, ahonnan 100-125 kilométeres széllökéseket jelentettek, és Londonban is viharos szél volt.
   
Több komptársaság leállította az átkelőjáratokat Nagy-Britannia és Franciaország között, és a hatóságok nem zárták ki, hogy az időjárás a légiközlekedést is megzavarja.
   
A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint szombaton a déli országrészben 130 kilométeres sebességet elérő orkán és szakadó eső várható.
   
A Környezetvédelmi Hatóság árvízveszély-riasztást adott ki a tengerparti, illetve a folyókhoz közeli térségekre. Péntek este máris több helyszínről áradásokat jelentettek, és egyes településeken már menteni kellett az embereket a víz elől.
   
A prognózis szerint Dél-Anglia számos térségében 75 milliméternyi csapadék várható szombaton.
   
Vasárnapra nyugodtabb időt, a jövő hét elejére újabb viharokat jósolnak a szakértők.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!