Hírek

2009.11.12. 20:30

Egymással is vitázó romák

Tapolca - A közösségfejlesztő és személyi segítő képzést működtető Magyarországi Cigányok Független Érdekvédelmi Szövetsége (MCFÉSZ) a jelentős cigánylakossággal bíró városban tartotta legutóbbi munkaértekezletét.

Győrffy Árpád

A fórumon részt vett a város és térség több önkormányzati, közigazgatási vezetője - köztük dr. Imre László jegyző, Marton József alpolgármester, Szencz Lajosné kistérségi elnök, Horváth Zsolt, a városi rendőrkapitányság hivatalvezetője.

A hozzászólásokból, illetve a Bartha Józsefné helyi kisebbségi elnök és Kozák János MCFÉSZ elnök vitájából úgy tűnt, hogy a szervezők között nem volt teljes az összhang a céljait illetően.

A képzési programban személyi segítőként dolgozó Bartháné és a helyi meghívottak a romákat segítő tapolcai programokról beszéltek, addig Kozák János azt szorgalmazta, hogy - mindenféle pártpolitikát félretéve - a megyei szintű képzési programmal kapcsolatos tapasztalatokat, és a résztvevők további munkájával, foglalkoztatásával kapcsolatos lehetőségeket vitassák meg.

A konfliktus igazán akkor rajzolódott ki markánsan, amikor a rendezvény közepén megérkezett Teleki László cigány származású MSZP-s képviselő a szocialisták helyi szervezetét vezető Lévai József társaságában.

A korábban romaügyi államtitkári posztot betöltő, 2008-tól cigányügyi miniszterelnöki megbízotti címet birtokló politikus, az éppen kialakuló eszmecserét megszakítva, több mint fél órás ismertetőt tartott az MSZP elmúlt nyolc évben folytatott romapolitikájáról, illetve arról, mit akartak, akarnak tenni a romák érdekében.

Majd mielőtt még megismerhette volna az ott lévők munkáját, véleményét az általa elmondottakról, más programjára hivatkozva távozott.

A fórum záró részében, a még ott maradt érdeklődők az eredetileg tervezett kérdéseket vitatták meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!