Hírek

2010.01.09. 14:39

Csetlő-botló történetek

Aki szereti a franciás filmeket, az szeretni fogja Anna Gavalda Vigaszág című könyvét is. Ha pedig fokozni szeretné az élvezeteket a hideg, ónos esős estéken, akkor vegyen a kezébe egy pohár finom bort vagy egy illatos gyümölcsteát. Garantáltan illeni fognak a könyvhöz.

Gaál Julianna

Az idén negyvenéves francia írónő harmadik regényének főszereplője Charles Balanda jól menő párizsi építész, aki feleségével és nevelt lányával él. Látszólag minden rendben van körülötte, ám egy nap levelet kap régi barátjától. Mindössze ennyi az üzenet: Anouk meghalt. Egyik pillanatról a másikra megváltozik minden, az asszony halála arra készteti a főhőst, hogy szembenézzen múltjával és végre-valahára megtalálja boldogságát.

A fiatal francia írónő élete szintén kalandosan indult, egy fűtetlen kolostorban lakott három fiú- és egy lánytestvérével együtt. Amikor tizennégy éves lett, egy katolikus lányiskolába került, ami óriási változást jelentett az addigi felhőtlen, szabad élethez képest. A Sorbonne-on bölcsészdiplomát szerzett, ám folyamatosan írni vágyott. Mostanában délelőtt franciatanár, délutánonként egy állatorvosi rendelőben asszisztens, éjjelente pedig író és természetesen anya.

Anna Gavalda hősei többnyire talajvesztett emberek. - Szeretem, amikor a mindennapok kilépnek a normális kerékvágásból - nyilatkozta. - Hogy a szereplőknek néhány oldal alatt változniuk kell. Vonzódom azokhoz, akik kudarcot vallottak és ezt föl merik vállalni.

Kiválóan megírt, érzelmes történet a Vigaszág. Olvasni egyszerre könnyű és nehéz, a történet beszippant és magával sodor, viszont a félbehagyott mondatok és az idősíkok közötti ugrándozás néha megtöri a ritmust. Gavalda szinte mindent elkövet tehát, amit egy könnyed olvasmánynak szánt írásban tilos, mégis jó őt olvasni.
Néhány szereplő sorsát nem varrja el, csak azzal foglalkozik, aki az aktuális történések szempontjából fontos, csapong, előreszalad, majd megtorpan, elnagyol. Mesterien bontja ki a titokzatos nő, Anouk személyiségét, akit a többi főszereplővel együtt közel hoz az olvasóhoz, szeretetreméltó, sebezhető, csetlő-botló emberek ők. Járjuk vele Párizs utcáit, majd elvisz minket a vidéki Franciaország különc figurái közé, ahol talán főhősünk is választ talál kérdéseire.

Mert kérdezni nem szégyen, csak az, ha nem teszünk semmit azért, hogy a válaszokat megleljük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!