Hírek

2010.08.22. 06:41

Lezárul a névjegyzékbe betekintés

Délután 16 óráig lehet betekinteni a Magyarországon október 3-án tartandó önkormányzati választásra készített névjegyzékekbe.

MTI

A  választásra jogosultak lajstromából való kihagyás vagy éppen az abba való jogosulatlan felvétel miatt a települési jegyzőnél lehet kifogást benyújtani, szintén eddig a határidőig. Azok a választók, akik csütörtök estig nem kapták meg az értesítőt, a közszemlére tett névjegyzékben délutánig ellenőrizhetik, hogy szerepelnek-e a nyilvántartásban, s 16 óráig kifogást terjeszthetnek elő jogosulatlan kihagyás vagy felvétel miatt. Tévesen, így jogosulatlanul szerepelhet a névjegyzékben például olyan személy, akit bíróság tiltott el a közügyek gyakorlásától. 
 A névjegyzék olyan közhitelű nyilvántartás, amely azoknak az adatait tartalmazza, akik Magyarországon választójoggal rendelkeznek az októberi önkormányzati választáson.
A névjegyzék segítségével ellenőrizhetik a választási szervek az urnához járulók választói jogosultságát, ennek alapján szűrhetik ki az esetleg többször szavazni próbálókat is. A névjegyzéket a helyi választási iroda vezetője állítja össze az adott településen élő polgárok adat- és lakcímnyilvántartása, valamint a szavazati joggal nem rendelkezők nyilvántartása alapján.
A helyi választási irodák a nemzeti ünnep és hétvége idején is ügyeletet tartanak, hogy az érdeklődők betekinthessenek a névjegyzékbe. Az MTI úgy tudja, több településen egy-egy munkatárs várja a névjegyzékbe betekinteni kívánókat, míg a kisebb településeken ügyeleti telefonszámot tesznek közzé, amelyet felhívva a munkatárs behívható a hivatalba, ahol megtekinthető a névjegyzék.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!