Hírek

2010.08.23. 16:51

Szükség van példaképekre

Címkék#Békás

Békás - Augusztus 20-án a kis faluban - a község történetében először - díszpolgári címet adtak át. A település vezetői így kívánnak példaképeket állítani a jövő nemzedéke elé.

Nagy Imre

A sportpályán tartott ünnepségen délután elsőként Horváth János polgármester mondott ünnepi köszöntőt, beszédében kiemelve Szent István király szellemi örökségét, majd a békási asszonykórus és a helyi gyermekek műsor-összeállítását láthatták az érdeklődők. Ezt követően Horváth József plébános megáldotta az új kenyeret.

- Ez év elején rendeletet alkotott a békási képviselő-testület díszpolgári cím adományozásáról. Az embereknek általában, és ez Békáson is így van, nincsenek példaképeik. Hiányoznak azok, akikre felnézhetünk, akik olyat alkottak, amire építkezhetünk. Különösen fontos ez a gyerekeink számára, hiszen ők a jövő, ők talán tudnak valamit kezdeni azzal, amivel mi csak küszködünk. Az elsőt mindenképpen ebben a ciklusban szerettük volna átadni, mégpedig ünnepi körülmények között. Erre augusztus 20-a a legméltóbb ünnep. Az alkalmat összekötöttük egy életfa állításával, amit a rendszerváltás óta született gyermekeknek szántunk - mondta el az ünnepség előtt Horváth János polgármester. 

- Az ünnepünk a kenyér áldásával lesz teljes. A napot egyéb programmal is színesítettük, ebben nagy segítségemre volt a helyi asszonykórus, akik műsoruk mellett a gyermekeket is beszervezték. Két másik kórust is meghívtunk, mellette játszóházat szerveztünk a többcélú kistérségi társulás segítségével. A rendezvény támogatói lehetővé tették, hogy a jelenlévőket megvendégeljük. Az életfával is hagyományt szeretnénk teremteni, reméljük, hogy az előző évben született gyermekekről ezentúl minden évben megemlékeznek a községben. Bízom abban, hogy ezekkel a kezdeményezésekkel maradandót alkotunk. A rendezvény mindig színesebb lesz, újabb ötletek születnek majd - tudtam meg a falu első emberétől.

A kenyéráldást követően Horváth József plébános vette át díszpolgári címét, a vele járó oklevelet és plakettet a község polgármesterétől. A méltatásból megtudtuk, hogy a plébános úr harminckét éve szolgál a településen. Templomot épített, amit két alkalommal azóta felújított. Gyermektáborokat szervez, híveit zarándoklatokra viszi. 

- Biztos pont a település életében, aki már eddig maradandót alkotott - fogalmazott a polgármester.

A kiemelkedő esemény után az ünneplők felavatták a jövő életfáját, majd kézműves játszóház várta a gyerekeket. A felnőtteket a kórusok által előadott vidám dalcsokor szórakoztatta, egészen a halászleves, őzpörköltes, marhagulyásos közös vacsoráig. A békási ünnepet tábortűz és utcabál zárta.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!