Hírek

2010.10.28. 16:13

Az iszapban is helytálltak a katonák

Devecser - Becsülettel helytálltak a veszprémi légtérellenőrző ezred katonái az iszapkatasztrófát követő időszakban, a kármentesítés mellett az ide vezényelt alakulatok ellátását is ellátták a megyeszékhelyről érkezett honvédek.

Szabó Péter Dániel

Két órával az október 4-én történt katasztrófa után a helyszínen voltak a veszprémi katonák, estére pedig már nyolcvannál is több, teherautóval érkezett honvéd dolgozott a kármentesítésben. Nem csak az elöntött településeken kellett azonban helytállniuk, ugyanis a Marcal mellett is nyolc-tíz veszprémi katona vett részt a munkálatokban. Nem látványos, ám a mentesítés szempontjából kulcsfontosságú feladat volt az ide vezényelt állomány napi élelmezése.

Külön tervezést és anyagi biztosítási hátteret igényelt az ide vezényelt katonák egészségügyi ellátása és elhelyezése, valamint a járművek használatához szükséges üzemanyag biztosítása, amelyet a katasztrófa sújtotta övezethez legközelebb állomásozó alakulatként az MH 54. Veszprém Légtérellenőrző Ezred végzett.

Az elmúlt három hétben főképp Devecserben dolgoztak a katonáink, házról-házra járva lapátolták az iszapot és hordták szét a mentesítést segítő gipszet az elöntött udvarokban. Ezt a feladatot természetesen teljes védőfelszerelésben végezték - mondta el kérdésünkre Devecserben Szűcs József mérnökezredes, a fent említett veszprémi alakulat parancsnoka, aki az érintett terület katonai erőinek parancsnoklását is ellátta.

Mindezek mellett az ezred alapfeladatát, a légvédelmi készenléti szolgálatot is ellátták, amelyre hazánk védelme mellett az érintett települések felett elrendelt légtérzár miatt is nagy szükség volt. A zárlatot több ízben is, például motoros sárkányrepülővel, megpróbálták kijátszani, ám a légi rendészetet ellátó erők sikeresen beavatkoztak, s megoldották a felmerült problémát  szögezte le a parancsnok.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!