Hírek

2010.10.27. 15:22

Beindult a fűtés

Pétfürdő - Jelentős összeget, 205 millió forintot fordított a távfűtési rendszer korszerűsítésére a helyi önkormányzat és a Pétkomm Kft., a felújítási munkálatok miatt akadozott a szolgáltatás.

Szabó Péter Dániel

Több éves előkészítő munkát követően kezdődhetett meg idén a pétfürdői távfűtési rendszer korszerűsítése, mondta el kérdésünkre Jeschitz Antal, a Pétkomm Kft. ügyvezetője.  A meglévő, közel 40 éve épült távfűtési hálózatot már nem lehetett volna súlyosabb üzemzavarok nélkül működtetni, ugyanis a berendezések elöregedtek, korrodáltak, s hatásfokuk olyannyira lecsökkent, hogy egyre nagyobb költségekbe került a szolgáltatás megfelelő minőségű biztosítása.

Ennek kapcsán érdemes azonban megjegyezni, hogy a környéken található távhőszolgáltatók közül még mindig a pétfürdői hőenergia a legolcsóbb. A komplex fejlesztést garantáló, 250 millió forintos beruházás egyik felét önrészként a pétfürdői önkormányzat biztosította, míg a másik felét pályázaton, a Környezet és Energia Operatív Programban nyerte el a cég.


A Nitrogénművektől és lakótelepig kiépített magasvezeték végpontjától a háztömbökben lévő átadási pontokig a teljes műszaki berendezést  beleértve a hőközpontokat, a földbe fektetett csőhálózatot és az épületben lévő szekunder csőhálózatot  teljesen lebontották.  A lakótelepen található hat darab, úgynevezett szolgáltatói hőközpont helyett minden önálló épülettömbbe egy-egy új, az adott épület hőigényére méretezett hőközpontot építettünk be a kijelölt alagsori helyiségben.

A már meglévő három hőközpont kisebb korrekciókat követően csatlakozik a rendszerhez  vázolta fel a változásokat az ügyvezető, aki hozzátette, a korszerűsítés következtében az egyes lakóépületek függetlenek egymástól, így nem fog bekövetkezni az, hogy az egyik épület a másik rovására borítja fel a termikus egyensúlyt. A kiépített húsz darab új automata hőközpont  kiegészülve a meglévő három fogyasztói hőközponttal  egységes távfelügyeleti rendszer alatt üzemel, a vezérlést az egyéni beállításokkal összehangolva egy központi meteorológiai állomás végzi.

 A lapunkhoz érkezett, a fűtési szolgáltatást joggal hiányoló olvasói panaszokkal kapcsolatban Jeschitz Antal hangsúlyozta, az eredetileg tervezett négy hónapos beüzemelést tőlük független, külső okok miatt kénytelenek voltak két hónapra szűkíteni.  Emiatt sajnos több ízben volt ideiglenes fűtés- és melegvíz-ellátási szünet. A beruházás teljes ideje alatt azonban  a néhány órás technológiai szüneteket leszámítva  folyamatosan volt meleg víz, ami más városoknál több hetes leállással is járt. Minden egyes bekötésnél, a korlátozásokról lépcsőházanként értesítéseket függesztettünk ki, s üzembe lépett díjtalanul hívható zöld számunk is.

Sajnos a teljes leürítés miatt levegő került a rendszerbe, emiatt a hideg beálltát követően is több napot vett igénybe a szolgáltatás helyreállítása. Kedden este azonban már minden épületben volt fűtés és meleg víz is, ezúton is köszönjük a lakosság türelmét és megértését  emelte ki az ügyvezető, akitől azt is megtudtuk, az év végéig a rendszer teljes beállítása megtörténik, a fent említett távfelügyelet révén pedig az üzemviteli beállításokat a diszpécser azonnal ellenőrizheti, s intézkedhet majd az épületenként szükséges korrekcióról. 
 


A végleges műszaki átadást 2010. november 15-ére tűzték ki, amely már a távfelügyeleti rendszer beüzemelését is magában foglalja. Ezzel a megye legkorszerűbb távfűtési rendszerét helyezik üzembe, amely maradéktalanul megfelel a törvényi előírásoknak, illetve a műszaki-gazdasági követelményeknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!