Hírek

2010.10.15. 08:55

Dobson: nem veszélyes a levegő Kolontáron

Kolontár - Nem veszélyes Kolontár lakosságára a levegő minősége, a porálarc viselés pedig csak a bontási terület közelében kötelező - reagált a kármentesítési szóvivő a Veszprém megyei település lakosainak visszaköltözetése elleni greenpeaces tiltakozásra pénteken az MTI-nek.

MTI

Dobson Tibor azt mondta: folyamatosan mérik a levegő szennyezettségét, és a szálló por koncentrátuma nem veszélyezteti az embereket, nem haladja meg az egészségügyi határértéket.

Arra felvetésre, hogy meddig és mikor kell viselni a porálarcot, úgy válaszolt: az udvarokról és az utcákból a vörösiszapot már feltakarították, helyét gipsszel beszórták, így nem kerül a levegőbe a kiszáradt veszélyes anyag.

A bontási terület közelében viszont kötelező a porálarc viselése, de a törmelékeket a rakodásánál is folyamatosan locsolják, akárcsak az utakat, így csökkentve a szálló por mennyiségét - fűzte hozzá.

A Greenpeace környezetvédő szervezet az MTI-nek küldött pénteki közleményében teljes mértékben felelőtlen döntésnek nevezte a kolontári lakosság visszatelepítését, valamint az ajkai timföldgyár újraindítását.

Az üzemegység újraindításával kapcsolatban Dobson Tibor mindössze annyit mondott, erről kormánydöntés született, és a biztonságos működést hatósági engedélyek is alátámasztják.

A múlt hétfői katasztrófa miatt kilenc ember vesztette életét, és egy újabb gátszakadás veszélye miatt múlt szombat reggel kiürítették a Veszprém megyei települést. Az ott élő 715 ember péntek déltől térhet haza.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!