Hírek

2010.10.15. 07:52

Greenpeace: elhamarkodottak a kormány intézkedései

Budapest - A Greenpeace tiltakozik a kolontári lakosság visszaköltöztetése és a Mal Zrt. ajkai timföldgyárának újraindítása ellen, úgy véli, a kormány döntései felelőtlenek, elhamarkodottak, hiszen a vörösiszap katasztrófa pontos okai még mindig nem tisztázottak.

MTI

Eddig még nem látott napvilágot olyan megnyugtató  adat, ami alátámasztaná a Kolontáron való hosszabb tartózkodás biztonságát és senki nem közölt pontos információkat arról, hogy mik a rövid és a hosszú távú egészségi hatásai a levegő magas finompor tartalmának - hívja fel a figyelmet a környezetvédő szervezet pénteki közleménye.

A Greenpeace arra kéri a kormányt, hogy függessze fel a Mal ajkai timföldgyárának újraindítását. A szervezet információi szerint ugyanis az üzemben alkalmazott  technológia nem felel meg a modern kor követelményeinek. Míg az itteni gyártás során keletkező vörösiszap erősen lúgos, pH-értéke 13-14, addig például az észak-németországi Stade településen található alumínium üzemben a termelés során keletkező vörösiszap lúgossága jóval alacsonyabb, Ph-értéke 9,4 - olvasható a Greenpeace közleményében.

Dossziénk az iszapkatasztrófáról

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!