Hírek

2010.10.09. 11:40

Rendőrök őrzik a néptelenné vált Kolontárt

Kolontár - Házról házra járva ellenőrzik a rendőrök, hogy elhagyták-e a lakosok a hatósági felszólítás alapján otthonaikat a Veszprém megyei Kolontáron; a néptelenné vált utcákon csak tűzoltók, katonák és mentősök tartózkodnak, a falut lezárták.

MTI

Az MTI tudósítója a helyi lakosok és a polgármester által már korábban "halott falunak" nevezett településre szombat délben újra bejutva azt látta, porvédő maszkot viselő rendőrök becsengetnek vagy bekopognak minden ajtón, név szerint ellenőrizve, hogy minden lakos eleget tett-e a hatósági felszólításnak.

Az utcákon állatvédők gyűjtik össze azokat a kutyákat és macskákat, amelyeknek tulajdonosai kérték, hogy menekítsék ki őket a kora reggel magára hagyott faluból.
A település összes üzlete zárva van, a házak ablakain a redőnyök leeresztve, a lakók hátra hagyták értékeiket.

Az utcákon civil autót már nem látni, több mentőautó, soktucatnyi katonai teherautó, tűzoltó- és rendőrautó viszont van a faluban.

Délre megérkeztek a földgyaluk, hogy elkezdjék a falut kettészelő védőgát építését. A szakemberek már kijelölték a polgármesteri hivatal közvetlen közelében elhaladó, 4-5 méter magas, 20 méter széles és 400 méter hosszú építmény helyét. A tervek szerint hétfő hajnalra elkészülő gáttal próbálják megvédeni a veszprémi falut, és elterelni az esetleg kizúduló vörösziszapot a szomszédos Devecsertől.

A hajnalban kiürített falu háborús övezethez hasonlít, annyi különbséggel, hogy fegyvertelen katonák és járművek róják az utcákat. A térség fölött órák óta katonai és rendőrségi helikopterek köröznek, és figyelemmel kísérik a gépjárműmozgást, valamint a Kolontártól néhány kilométer távolságra lévő, ismét megsérült zagytározót.

A tározó körül három munkagépet látott dolgozni az MTI tudósítója.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!