Hírek

2010.10.24. 11:15

Új útszakasz épül Kolontáron

Kolontár - Új útszakaszt építenek a vörösiszappal elöntött Kolontáron, hogy az elzárt és megsemmisült településrészről el tudják majd hordani a még bontásra váró 21 ház törmelékeit. Egy méterrel megemelik a falut kettészelő védőgát közötti útszakaszt is.

MTI

Az MTI tudósítója a Veszprém megyei településen járva vasárnap szemtanúja volt annak, hogy a település polgármesteri hivatala és a védmű közötti mintegy 50 méteres területen egy méterrel elkezdték megemelni az utat, hogy így zárják le a Kossuth utca "üresen maradó" szakaszát. A védekezésben dolgozók az MTI tudósítójának azt mondták, abban bíztak, hogy a Magyar Igazságügyi Szakértői Kamara által elkészített tételes értékbecslés után még a hétvégén kiadják a bontási határozatot, és hétfő reggel megkezdhetik annak a még álló 21 kolontári lakóháznak a bontását, amelyek a három héttel ezelőtti vörösiszap-katasztrófa során megsérültek vagy lakhatatlanná váltak.

Mivel a bontási határozat jogi ügyek miatt elhúzódott, nem tudják hétfőn megkezdeni a dózerolást - mondták.

A templomdomb mellett húzódó védvonal melletti, magasított útszakaszon, valamint a Kossuth utca 200 méteres szakaszán kedden már aszfaltoznak. A Malom és a Kossuth utcai házak törmelékeinek elszállításához új utat jelöltek ki. Erre azért van szükség, mert a katonák által építendő 15 méter hosszú, 5,8 méter széles és 20 tonna teherbírású híd nem alkalmas arra, hogy nagy teherautókkal át tudjanak rajta haladni, így a törmelékeket és az összegyűjtött iszapos földet csak a 8-as úton tudják elhordani az erre a célra kijelölt ajkai zagytározóba.

A védekezés irányításában dolgozók az MTI tudósítójának azt mondták, a múlt héten ledózerolt házak helyén, valamint a gátoldalon hétfőn megkezdik a füvesítést 300 kilogramm fűmaggal, amelyet az Ökomenikus Segélyszervezet ajánlott fel.

Az egykori lakótelkeken pedig emlékparkot alakítanak majd ki a kilenc áldozat nevét megörökítő kopjafával. Az egykori házak helyére olyan házszámtáblákat tesznek, amelyek arra emlékeztetik az embereket, hogy ott egykor otthonok álltak.

Kolontáron a Táncsics utcában is megkezdték a kárfelszámolást, a kiskertekből kézi erővel gyűjtik össze a vörösiszapot a fehér védőruhát viselő emberek, majd talicskákkal kupacokba hordják, és azt teherautókra pakolva viszik el. A Devecser és Kolontár közötti út melletti településrészt akkor öntötte el a vörösiszap, amikor az összekötő úton átömlött vörös sár, és méteres magasságban elárasztotta a veteményest.

A két település közötti utat folyamatosan locsolják, és az ellenőrző-áteresztő pontokon a rendőrök a sebességkorlátozásra hívják fel az engedéllyel behajtókat, tekintettel arra, hogy szombaton egy személyautó árokba borult, miután megcsúszott az iszapos úton. A balesetben akkor két kolontári lakos sérült meg.

A települést továbbra is géppisztollyal felszerelt rendőrök őrzik, az utcákban pedig porvédő maszkos egyenruhások járőröznek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!