Hírek

2010.10.05. 14:49

Van megoldás a vörösiszap ártalmatlanítására

Veszprém - Van más megoldás a vörösiszap ártalmatlanítására a tároláson kívül, de a módszert még nem fogadta el az zöldhatóság.

Németh F. Bernadett

- Cégünk egy olyan új, szabadalmaztatott, vörös iszap feldolgozó eljárást készül tesztelni Ajkán, amivel a vörösiszap ipari alapanyagként újrahasznosításra kerül, és a helyszínről eltűnik. Erről szóló környezetvédelmi engedélyünket a napokban adtuk be a Közép-Dunántúli Környezet Székesfehérváron. Évek óta kapcsolatban vagyunk a MAL-al. Kísérleti mobil berendezésünk (két kamion) Dunaharasztiban elkészült, akár bevethető lenne a jelen helyzetben. Társaságunk igazi célja az lenne, hogy a vörös iszapot ne csak újra elássuk, hanem feldolgozzuk, elszállítsuk a helyszínről.  Ehhez kisérleti berendezésünk nem elég, de tudunk gyorsan nagyobbat építeni a helyszínen. Mindezt környezetvédelmi engedély nélkül azonban egyelőre nem lehet.  Hosszú évek óta minden fórumon jeleztük, hogy a vörös iszap tározása nem a megoldás, és a tározók egyszerű befedése, ahogy az nemcsak Ajkán, hanem Mosonmagyaróváron és Almásfüzítőn történt, nem a legjobb út - mondta el lapunknak Finaczy Gábor. A témára később visszatérünk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!