Hírek

2010.11.08. 17:14

Már az égi porondon lép fel

Eltávozott közülünk Egei Sándor, a testnevelő tanár, artista, előadóművész, aki egyben jó barátom is volt.

Napló Online

Veszprémben született 1922. május 9-én. A sport iránti szeretete már kicsi korában megmutatkozott. 1943-tól a Testnevelési Főiskolán tanult. 1944 telén mint ejtőernyős hadapród őrmestert bevetették a budapesti harcokban. Megsebesült, Passauba vitték kórházba. Az ottani altatónővér, Margit (későbbi felesége) segítette a felgyógyulásban.

Az amerikai hadifogolytáborban megalakították a Magyar Katonai Tábori Varietét. A táborban fogadott a két fiatal örök hűséget egymásnak. A házaspár erőakrobatikai mutatványa, az egyujjas gyertya két évig az amerikai társulat vezető produkciója volt. Hamarosan válaszút elé kerültek: Amerikába menjenek vagy hazajöjjenek Németországból?

Az utóbbit választották. Sándor 1947-49 között folytatta tanulmányait a TF-en. Közben tornában és birkózásban is főiskolai bajnokságot nyert. 1950-től Fűzfőn testnevelő tanárként dolgozott, ahol tornaszakosztályt szervezett. Több országos bajnokságot is nyertek.  A tanítás mellett az Egei házaspár továbbfejlesztette akrobatamutatványait. Nehéz műsorukat 1956 őszén az akkori moziban mutatták be, nagy sikerrel.

Az '56-os forradalom után Németországban telepedtek le. Később már kislányukkal együtt léptek közönség elé. Így jutottak el Thaiföld, Bangkok, Japán területére. Feleségével az utolsó fellépésük Franciaországban volt. Sándor a hivatalos fellépéseket 63 évesen hagyta abba.

1970-től az offenbachi Goethe iskola rendes testnevelő tanáraként dolgozott. 1980-ban megkapta az Accademico d'Italia aranyérmét, mint nemzetközi jelentőségű szórakoztató művész. Három évtizedes külfödi távollét után tértek vissza szülővárosába. 1989-től éltek a megyeszékhelyen és környékén. 1991-ben a köztársasági elnök 1956-os emlékéremmel tüntette ki.

Hazatelepülése után a megyeszékhely egyik legaktivabb polgára lett. Létrehozta a Királynék Városa Műemlékeinek Megmentése elnevezésű alapítványt. Saját költségén újraaranyoztatta a veszprémi tűztorony koronás címerét. Kezdeményezésére került helyére az Erzsébet-szobor és újult meg a Dózsavárosi temető ravatolozója.

Számos sporttörténeti kiállítást szervezett, különböző vetélkedőkhöz nagy összegű dijakat ajánlott fel. Csodás mutatványaival sokat szórakoztatta a veszprémi nyugdíjasokat. 1997-ben Veszprém Városért Emlékérmet kapott. 1998-ban Pro Urbe-díjjal tüntették ki. 2001-ben jelent meg Egy ujjon a világ körül című műve.
 Halálával városunk, megyénk sporttársadalmát nagy veszteség érte.

Emlékét tisztelettel megőrizzük!
Sándor, nyugodj békében!
 
Balázs Zoltán,
A megyei tornaszövetség örökös elnöke

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!