Hírek

2010.11.25. 08:56

Nyitnak az adventi vásárok

Megyei körkép - Az ünnepek közeledtével sorra nyílnak az adventi vásárok megyeszerte. A megyeszékhelyen már e hét elejétől vásárolhatunk ünnepi kellékeket a belvárosban, de több helyütt advent első vasárnapján nyitnak ki a faházak.

Kiss Nikolett

A karácsonyi vásárlás elengedhetetlen kellékei a szabadtéri adventi vásárok. Igaz, ma már inkább csak az ünnepi hangulat, az illatok, a forralt bor és a sült gesztenye beszerzését bízzuk az időjárástól jelentősen befolyásolt kis házikókra, az ajándékokat inkább a plázákban, bevásárlóközpontokban vásároljuk meg.
 
Veszprémben a szokásos helyen, a belvárosban több mint harminc kereskedő kínálja portékáját. A szokásos ajándékok, díszek, ruhák mellett idén kicsit erősödött a kézműves vonal: bor, sajt, méz, kerámia tárgyak is megjelennek a kínálatban. Természetesen idén sem hiányzik a gasztronómia, illetve hétvégenként gyerek programokkal, fellépőkkel teremtik meg a karácsonyi hangulatot. Az Óváros téren a város által szervezett Illatos Adventen pedig nem a vásárlásé, hanem a programoké, ünnepi hangulatkeltésé a főszerep.

A hagyományokhoz hűen Ajkán is lesz karácsonyi vásár, amelyik pénteken nyit ki. A tavalyinál több, mintegy 13 faházban találhatnak főként ruha- és ajándéktárgyakat a vásárlók. A forralt borosok többsége idén elmarad, a tavalyi vám- és pénzügyőrségi büntetés ugyanis sokakat elriasztott.


Most vasárnap indul Várpalotán a Nagy Gyula Galériában az ünnepi vásár, nyolc-tíz árus kínálja portékáját, az utcán pedig forralt bor és látványpékség lesz. A vár előtti téren Advent minden vasárnapján rendeznek műsort, helyi iskolák, művészeti csoportok lépnek fel és adventi játszóház is lesz.
 
Pápán vásár nem lesz, de adventi rendezvénysorozatot ezúttal is rendeznek a Kossuth utcán. Idén karácsonyfát a Szent József kápolna elé állítanak. Balatonfüreden hagyományteremtő szándékkal idén először rendeznek adventi vásárt a település reformkori városrészében. A vásárhoz kapcsolódóan több kulturális rendezvényt is tartanak a Vaszary Villában, de hétvégenként a vásár helyszínén is lesznek programok.

A Blaha Lujza utcában négy faházat állítanak fel, illetve a Horvát ház több üzlethelyiségét is megnyitják. Tíz kitelepülő árusítja majd a portékáit, lesz forralt bor és mézes kalács, sütemények és balatoni borok. Lehet venni majd karácsonyi tárgyakat, könyvet, bőrdíszműves készítményeket, ékszereket és kerámiákat. A vásár november 27 és december19 között, minden héten csütörtöktől-vasárnapig tart majd nyitva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!