Hírek

2011.01.07. 10:53

Erősödő szmog Veszprémben

Veszprém - Más híradásokkal ellentétben még "csak" egy napon haladta meg a tájékoztatási küszöböt a levegő szállópor tartalma, de szombatra valószínűleg ismét eléri ezt a szintet.

Németh F. Bernadett

Erről Nagy Attila, a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség  Mérőközpontjának Levegőtisztaság-védelmi, Zaj- és Rezgésvédelmi Vizsgálólaboratóriumának vezetője mondta lapunknak.

- Veszprémben, Várpalotán és Székesfehérváron csütörtökön haladta meg a tájékoztatási küszöböt a levegő szállópor tartalma, ilyenkor küldünk az önkormányzatoknak egy figyelmeztetést, hogy készüljenek fel a lakosság tájékoztatására: erre akkor kerül sor, ha két egymást követő napon haladja meg a megengedett mértéket a szennyezés. Most úgy tűnik, erre szombaton sor kerülhet, Veszprémben megint magas a szállópor, Várpalotán kevésbé, de minden az esti órákban dől el, amikor a szilárd tüzelőanyag égésterméke a levegőbe kerül. Ha viszont feltámad a szél, az javíthat a levegő minőségén.

A szállóportartalomra (PM10)  vonatkozó adatokat egy nap késéssel adja meg a labor: amit január hetedikén közölnek, az a január hatodika nulla órától január hatodika éjfélig tartó időszakra vonatkozik. A pénteki jelentés szerint csütörtökön 91 mikrogram szállópor volt köbméterenként a levegőben, az egészségügyi határérték 50, a tájékoztatási küszöb 75. A szakemberek péntekre hasonló értéket vártak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!