Hírek

2011.01.25. 09:57

Robbanás Moszkva repülőterén- ellentmondásos adatok

Moszkva - A moszkvai Domogyedovo repülőtéren hétfő délután elkövetett öngyilkos merénylet áldozatairól kedden is eltérő adatokat közöltek az orosz hatóságok: biztosnak annyi látszik, hogy a halálos áldozatok száma 35.

MTI

Hivatalos közlés szerint a halálos áldozatok között 12 külföldit azonosítottak kedd reggelig: egy-egy németet, olaszt, franciát, szlovákot, szerbet, magyar állampolgársággal is rendelkező brit állampolgárt, valamint három tádzsikot, két moldovait, egy üzbéget, de sokak állampolgársága még nem világos.     

A sérültek száma a különböző főhatóságok adatai szerint 130-180 között van, a kórházba szállítottak száma 110.

Az egészségügyi minisztérium szerint a 110 kórházban kezelt sérült közül kedden délután életveszélyes állapotban hét, súlyos állapotban 39 ember volt. Az orvosok délelőtt derűlátóan nyilatkoztak a sérültek állapotáról, s úgy vélték, remélhetőleg nem fog növekedni a halálos áldozatok száma. 

A nap folyamán Dmitrij Medvegyev elnök és Vlagyimir Putyin kormányfő meglátogatta a sebesülteket.

A robbantás színhelyén egyre több virágot helyeznek el, a moszkvaiak közül nagyon sokan elmentek vért adni. A moszkvai önkormányzat felkészült a segélyek kifizetésére: a halálos áldozatok családjait különböző forrásokból egyenként hárommillió rubellel segítik meg. Az enyhén sérültek egy, a közepesen súlyos sérüléseket szenvedettek másfél millió rubel segélyben részesülnek. Az Aeroflot orosz állami légitársaság a hozzátartozókat ingyen szállítja.

Ellentmondásosak a szemtanúk vallomásai: egyikük például elmondta, hogy látta, amint egy földig érő fekete lepelbe burkolt asszony kezében lévő csomag felrobban. A videokamerák tanúsága szerint azonban férfi volt az elkövető.

Értesülések szerint a titkosszolgálatoknak volt információjuk egy készülő merényletről, s a lapok beszámolóiból az derül ki, hogy a szélsőségesek ellen kiterjedt titkos háború is folyik. A szolgálatok tudtak arról, hogy merénylet készül, de úgy tudták, az elkövető egy sahidka - öngyilkos merénylő nő - lesz. Az Interfax hírügynökség meg nem nevezett forrásai szerint a megelőzés egyik fő eszköze a potenciális sahidkák - harcban elesett szélsőségesek feleségei, rokonai - megfigyelése, mert Moszkvában eddig szinte minden ilyen terrorakció elkövetője nő volt. 

Medvegyev elnök a nap folyamán követelte a repülőtér vezetőinek felelőségre vonását a biztonsági előírások megsértése miatt, és bár a domogyedovói vezetés elhárította a vádakat, az ügyészség az ügyben büntető eljárást indított.

A domogyedovói merénylet nyomán a világ számos városában, így Pekingben, Prágában, Kijevben, Dusanbéban szigorították meg a biztonsági intézkedéseket.

A Jobboldali ügy és a Jabloko ellenzéki pártok a merénylet kapcsán élesen bírálták a titkosszolgálatok tevékenységét, és úgy vélték, a hiányosságok egyik oka az, hogy a társadalomnak nincs lehetősége a szolgálatok tevékenységének ellenőrzésére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!