Hírek

2011.01.20. 15:59

Spórolás és adó Herenden

Herend - A város képviselői nem dönthettek a hitelállomány konszolidálásához bekért banki ajánlatokról, mert egy másik döntéssel nem teremtették meg a visszafizetéshez szükséges feltételrendszert.

Győrffy Árpád

A képviselő-testület hétfő esti rendkívüli ülésén zárt ajtók mögött határoztak volna arról, hogy milyen pénzügyi megoldással stabilizálják hosszú távra az önkormányzat megbillent anyagi helyzetét. Mint Vajai László polgármester elmondta, a döntés előfeltétele volt, hogy a felvállalandó pénzügyi kötelezettségek folyamatos teljesítéséhez csökkentsék az önkormányzat kiadásait és a bevételeket is növeljék.
 
A polgármester a bevételek növelésére a helyi építményadó bevezetésére tett javaslatot. A rendelet tervezet szerint februártól évi 500 forintot kellene négyzetméterenként fizetni a vállalkozási tevékenységhez kapcsolódó építmények után. Az adó nem érintette volna a lakásokat, családi házakat, az azokhoz tartozó, nem vállalkozási tevékenységre használt garázsokat, és más, helyi vagy központi mentesség alá eső építményeket.A lehetséges maximum harmadában meghatározott adóból 27 millió forintos bevételt vártak volna az idén. Ám a hétfős testület négy képviselője, dr. Csetényi Tünde, Jánszky László, Szesztay László és Wolffné Eckert Gyöngyi nem támogatta a javaslatot. Az adó mértéke azonos lenne minden érintettre, de a cég mérete miatt elsősorban a Porcelán Manufaktúrának jelentene nagy kiadást.
 
Mint Vajai Lászlótól megtudtuk az önkormányzat érdekeire tekintettel, a törvényben adott jogával élve újra a testület elé viszi az adó bevezetésének ügyét, hogy a további lépéseket is megtehessék az önkormányzat konszolidálása érdekében. A képviselők elfogadták az a takarékossági csomagot, ami a polgármesteri hivatalban és az önkormányzati intézményeknél 25,5 millió forint megtakarítását írja elő a tavalyi helyzethez képest. A pénzből 18 millió a bérjellegű spórolás.
A bevezetendő építményadó elsősorban a Porcelán Manufaktúrának jelentene nagy kiadást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!