Hírek

2011.01.20. 15:59

Spórolás és adó Herenden

Herend - A város képviselői nem dönthettek a hitelállomány konszolidálásához bekért banki ajánlatokról, mert egy másik döntéssel nem teremtették meg a visszafizetéshez szükséges feltételrendszert.

Győrffy Árpád

A képviselő-testület hétfő esti rendkívüli ülésén zárt ajtók mögött határoztak volna arról, hogy milyen pénzügyi megoldással stabilizálják hosszú távra az önkormányzat megbillent anyagi helyzetét. Mint Vajai László polgármester elmondta, a döntés előfeltétele volt, hogy a felvállalandó pénzügyi kötelezettségek folyamatos teljesítéséhez csökkentsék az önkormányzat kiadásait és a bevételeket is növeljék.
 
A polgármester a bevételek növelésére a helyi építményadó bevezetésére tett javaslatot. A rendelet tervezet szerint februártól évi 500 forintot kellene négyzetméterenként fizetni a vállalkozási tevékenységhez kapcsolódó építmények után. Az adó nem érintette volna a lakásokat, családi házakat, az azokhoz tartozó, nem vállalkozási tevékenységre használt garázsokat, és más, helyi vagy központi mentesség alá eső építményeket.



A lehetséges maximum harmadában meghatározott adóból 27 millió forintos bevételt vártak volna az idén. Ám a hétfős testület négy képviselője, dr. Csetényi Tünde, Jánszky László, Szesztay László és Wolffné Eckert Gyöngyi nem támogatta a javaslatot. Az adó mértéke azonos lenne minden érintettre, de a cég mérete miatt elsősorban a Porcelán Manufaktúrának jelentene nagy kiadást.
 
Mint Vajai Lászlótól megtudtuk az önkormányzat érdekeire tekintettel, a törvényben adott jogával élve újra a testület elé viszi az adó bevezetésének ügyét, hogy a további lépéseket is megtehessék az önkormányzat konszolidálása érdekében. A képviselők elfogadták az a takarékossági csomagot, ami a polgármesteri hivatalban és az önkormányzati intézményeknél 25,5 millió forint megtakarítását írja elő a tavalyi helyzethez képest. A pénzből 18 millió a bérjellegű spórolás.
A bevezetendő építményadó elsősorban a Porcelán Manufaktúrának jelentene nagy kiadást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!