Hírek

2011.01.07. 15:58

Több száz új mentőautót vehet idén az OMSZ

Budapest - Az egészségügyi tárca korábban előirányzott összegen felüli újabb mintegy félmilliárdos összegű szerződése, valamint uniós pályázatok révén több száz új mentőautót tud venni az idén az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) - közölte a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkársága.

MTI

Közleményükben emlékeztettek: 2008 óta egyetlen új mentőautó sem állt szolgálatba, miközben a járműpark öregedése és káresemények miatt a használható gépkocsik száma folyamatosan csökkent. A tárca a tavaly év végén bejelentett 330 millió forinton túl újabb 520 millió forintra kötött szerződést a mentőszolgálattal, és az már ki is írta a gépkocsik beszerzésére vonatkozó közbeszerzési eljárást. Intézkedéseinek köszönhetően pedig az említett összesen 850 millió forint mellett további 1,75 milliárd áll az OMSZ rendelkezésére, ebből a nyár végére mintegy ötven új esetkocsival és akár száz új mentőkocsival korszerűsödhet az OMSZ gépkocsiparkja. 
   


Mindezek mellett a Sürgősségi ellátás fejlesztése - mentés, légimentés uniós pályázat keretében mentőállomások építése és felújítása, életmentő eszközök beszerzése mellett újabb kétszáz mentőgépkocsi megvásárlására nyílik lehetőség. - Ezen lépések felszámolják azt a súlyos, már-már a működőképességet veszélyeztető hátrányt, amelyet az előző évek indokolt fejlesztéseinek elmaradása okozott - hangsúlyozták.
   
A tárca közleménye szerint mindezek mellett a 2011. évi költségvetés számai alapján a mentőkocsik vásárlására felhasználható kereten felül több mint kétmilliárd forinttal növekszik az OMSZ működésére fordítható pénz. "Ez a többletforrás nem csupán a folyamatos feladatellátás biztonságát teremti meg, hanem lehetőséget ad egyes felújítások, fejlesztések elvégzésére is" - hangsúlyozták.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!