Hírek

2011.02.02. 11:26

Hosszú az út idáig

Zirc - Sikeres vizsgán vannak túl a terápiás kutyák, az ebekre jövőben a fogyatékkal élők fejlesztő foglalkozásainál hárul nagy szerep.

Tremmer Tamás

Elfogadott kormányrendelet szabályozza a segítő kutya fogalmát, típusait (például vakvezető, mozgássérült, rohamjelző, terápiás kutyák), valamint alkalmazhatóságukat. Ennek értelmében az ebeknek szigorú és költséges orvosi ellenőrzéseken kell átesniük, emellett kétszintű vizsgán kell megfelelniük. A Négylábú Doktorok Közhasznú Alapítvány, amely kutyák és lovak bevonásával végez fejlesztő célú tevékenységet, terápiás kutyák vizsgáját szervezte meg Zircen.
 
Az alapítvány elnöke Zagyváné Fekete Andrea elmondta, első körben a temperamentumvizsgálat (engedelmesség, stressztűrő képesség) zajlott, még tavaly októberben, szerdán pedig azt vizsgálták, miként viselkednek a kutyák valós terápiás helyzetben. A feladatok olybá tűntek, mintha játszanának a kutyákkal, de mindez egy előre pontosan megtervezett forgatókönyv szerint zajlott. A foglalkozás alatt többféle feladatot végeztek az ebek. A vizsgán a zirci kistérség szociális szolgáltató központjának fogyatékosok nappali ellátásából sérült fiatalok vettek részt, gyógypedagógus irányításával. Öröm volt nézni, ahogy a fogyatékosok kinyíltak a kutyusoknak. A vizsgafelkészülés, de maga a vizsga is a zirci ifjúsági házban volt. Az együttműködés olyan jól alakult, hogy már a jövőbeni programokat is ide tervezik.


 Egyik vizsgabiztosuk dr. Gácsi Márta, országosan elismert etológus-kutyakiképző volt.
Értékelése szerint a kutyák alaptulajdonságai megfelelőek, az ebek kiegyensúlyozottak, kontroll alatt tarthatóak voltak. Az ebek kiképzése szakmailag jól sikerült, így mindannyian részt vehetnek a terápiában. Hosszú út vezetett idáig, legalább 1,52 év munka kell ahhoz, hogy megfeleljenek a követelményeknek, de megérte a fáradozás.
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!