Hírek

2011.05.08. 19:45

A küzdést vállalták

Devecser – Csendesen zajlott a Jobbik Magyarországért Mozgalom vörös terror évfordulójára szervezett megemlékezés vasárnap délután.

Tóth B. Zsuzsa

A program a temetőben kezdődött, ahova közel százan érkeztek, néhányan jobbikos és Árpád-sávos zászlókkal. Az 1919-es vörös terror ellen fellázadó helyi mártírok sírjánál ifj. Hegedűs Loránt református lelkész közös imára kért mindenkit. – Ők a lázadást, ellenszegülést, küzdést, harcot vállalták, az ô csontjaik tartják a hazát.

Nem lehet hát hiábavaló a küzdelmük - mondta a lelkész. Az emlékezés virágai elhelyezését követően a templom előtt folytatódott az ünnepség. Ferenczi Gábor országgyűlési képviselő úgy fogalmazott beszédében, hogy amire ma emlékezünk, arra minden jóérzésű embernek emlékeznie kell. 

- Kilencvenkét éve öltek a kommunisták itt, a templomtéren. Emlékezzünk együtt a 1919-es kommunista terror áldozataira, Bőnyi Gyulára, Baják Istvánra, Krassovszky Bélára, Somogyi Jánosra és dédnagyapám testvérére, Ferenczy Lajosra - mondta a képviselő. Hangsúlyozta, hogy Magyarországon kétféle ember él, tisztességes és tisztességtelen.

Ha ezt meg tudja érteni mindenki, akkor a mindenkori kormány által szembefordított embertömegek megbékélése valódi magyar nemzeti együttműködést eredményezhet. Az a nemzetet újra egybekovácsolja, és mindannyiunk számára elhozza a szebb jövőt. Orbán Imre, a megyei közgyűlés tagja a megyében zajlott vérengzésekre emlékezett, és ifj. Hegedűs Lóránt is szólt a magyar nemzet gyásznapjairól. Mint mondta, nincs új a nap alatt, ha arra gondolunk, hogy mivel kellett szembenézniük az egykori hősöknek. A megemlékezést követő lakossági fórumon Hegedűsné Kovács Enikő országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy azért nem demonstrálnak ma a rendőrök, mert arra nem kapnak engedélyt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!