Hírek

2011.05.19. 12:49

Megvan a csúcstámadás új időpontja

A "Magyarok a világ nyolcezresein" sorozat Lhoce-expedíciója május 21-én, egy spanyol csapat kíséretében indul, hogy meghódítsa a csúcsot. Kollár Lajos szerdai beszámolója.

Napló Online

Kollár Lajos beszámolója (05.18.): "Megszületett az újabb csúcstámadás napja! Sok előrejelzést és expedíciós véleményt kellett összegezni, és többek között az EUMET csapata is a 20 és 22.-e közötti időt részesítette előnyben az általuk küldött előrejelzésben. Ezért egy spanyol csapattal együtt a május 21.-re esett a választás. A csapatok holnap reggel indulnak el a Khumbu jégesésen keresztül a II-es tábor felé. A magyar csapat a tervek szerint 22-én érkezik vissza az alaptáborba. A könnyebb érthetőség kedvéért szükségét érzem a nyolcezres hegyek csúcstámadási rendszerének ismertetését, a laikusok számára olykor nehezen érthető "oktalan lődörgést", időhúzást a magashegyi táborok között.

Lássuk rögtön a legfontosabb feltételeket. Két ilyet említenék, az egyik szubjektív, a másik objektív természetű. Kezdjük rögtön magunkkal, a szubjektív oldallal. "Készen kell lenni rá!" - mondja Hamlet és milyen igaza van. A hegymászónak készen kell lenni a nagy magasságokban történő mozgásra, melynek biztonságát az úgynevezett akklimatizáció (a szervezet hozzászoktatása az oxigénben ritka levegőhöz) révén szerez meg. Az akklimatizációs folyamat egyenlő a magashegyi táborok fölépítésével, és az onnan visszatéréssel az alaptáborba (fokozatosság elve).

Itt jegyzem meg, a "magyarok a világ nyolcezresein" expedíciói, sohasem használnak segítő körülményeket (sherpa + mesterséges oxigén), úgyhogy nagyon nagy figyelmet és munkát kell fordítani az akklimatizációra. Általában három, de magasabb és nehezebb hegycsúcsok eléréséhez egy negyedik tábort is felhelyeznek a mászók, majd ismét visszavonulnak az alaptáborba pihenni és kidolgozni a csúcstámadó stratégiát, megjelölni azt a napot amikor a meteorológiai előjelzések szerint a legkisebb a szél, a páratartalom, tehát a legjobb idő várható.

Ez a másik feltétel, az objektív helyzet. Tegyük fel, hogy mindkettő rendelkezésre áll, kijelöltük a csúcsmászásra alkalmas éjszakát, hajnalt, délelőttöt, akkor visszaszámolunk annyi napot, hogy biztonságosan elérjük a legfelső, csúcstámadó tábort és irány fölfelé. Ott aztán kényelmetlenül kucorogva kell várni az éjszaka azon pontját, amikor elindulhat a csúcsmenet. Ez alkalmasint 5-600 méter szintkülönbségtől akár 1200-1300 métert is takarhat, fölfelé, nehéz mászással egybekötve.

A csúcs elérése után (öröm és fényképezés, már ha van mit és mivel, meg nincs köd, felhő) módjával, de iszkiri lefele. Óvatosan azért, mert ilyenkor történik a legtöbb baleset. A mászók, összeszedve a táborokat, rendszerint a csúcsmászást követő napon elérik az alaptábort. Leírva egyszerűnek tűnik az egész. Viszont hindu vallású szakácsunk belépett egy csokoládé tortával, mert ma van Buddha (Gautáma Sziddhárta, indiai herceg) születésnapja."

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!