Hírek

2011.09.07. 05:09

Ukrán kapcsolat

Várpalota - Az ukrajnai Kolomya város vezetőivel írt alá együttműködési nyilatkozatot a Thuri-várban Talabér Márta, Várpalota polgármestere.

Szabó Péter Dániel

A két település hosszú távú kereskedelmi, gazdasági és kulturális kapcsolatait hivatott megalapozni az ünnepélyes keretek között a napokban szignózott szándéknyilatkozat, amelyet Talabér Márta mellett Javorszkij Tarasz, Kolomya első alpolgármestere látott el kézjegyével.



A vár Corvin-termében Várpalota polgármestere hangsúlyozta, a városban hosszú ideje működő, Szabó Jaroszlava vezette ukrán kisebbségi önkormányzat tucatnyi nívós programot szervezett már a telepölésen, ami megalapozta a két nemzet jó kapcsolatát. Katona Csaba alpolgármester hozzátette, a 2010 nyarán történt ukrán kapcsolatfelvételt követően idén nyáron utazott ki egy delegáció Kolomyába, hogy véglegesítsék az együttműkdés részleteit.



Javorszkij Tarasz reményét fejezte ki, hogy aktív, s hosszú évekig tartó ukrán-magyar kapcsolat alakulhat ki a jövőben. Kolomyában is él magyar kisebbség, s működik magyar tulajdonú cég, azaz van közös a két városban, ami jó alapot jelenthet a gazdasági-kereskedelmi együttműködésre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!