Hírek

2011.10.18. 08:23

Együtt a hangok világában

Veszprém - Színvonalas gálaműsorral zárta egyhetes programját a Vakok és Gyengénlátók Veszprém Megyei Egyesülete a fehér bot világnapján a Városi Művelődési Központban.

Tiger Szabolcs

- Elsősorban a gyerekek körében volt nagyon sikeres a programsorozatunk, összesen tizenkilenc csoport, csaknem négyszáz gyerek próbálta ki a külön erre a célra berendezett sötétszobában, hogy például milyen érzés úgy zöldséget tisztítani, hogy közben nem látjuk a kezünket - mesélte a Naplónak Csehné Huszics Márta, a Vakok és Gyengénlátók Veszprém megyei egyesületének elnöke szombat délután, a Városi Művelődési Központban. Voltak persze vállalkozó kedvű felnőttek is, akik kipróbálták, milyen lehet sötétségben élni, a szemünk helyett a hallásra és a tapintásra hagyatkozni.
 
- A fiatalok nyitottabbak, elfogadóbbak a sérült emberek iránt, de hosszú távra nem tudni milyen eredményeket érünk el a programjainkkal. Én azonban bízom benne, hogy belőlük már elfogadóbb felnőttek válnak. Mert a héten találkoztunk olyan felnőttel is, aki a személyes beszélgetések után is úgy érezte, idegenkedik a látássérültektől. Egyébként ezek a személyes elbeszélgetések hozták a legnagyobb eredményeket is, mivel számos új kapcsolatot tudtunk kiépíteni.

A lehetőségeinkhez képest minél többször kell eljutnunk vidékre is, mert még mindig sokan nincsenek tisztában vele, milyen sok értékkel is rendelkezik egy látássérült - vetítette elő a jövőbeli terveket az elnök, aki ezután a gála megnyitóján köszöntötte Bernáth Ildikó fogyatékosságügyi miniszteri biztost.
 
- Ma, a fehér bot világnapján szeretnénk megmutatni, hogy a látássérültek is képesek alkotni - hangsúlyozta köszöntőjében Csehné Huszics Márta.

A műsor házigazdája Zayzon Csaba a Pannon Várszínház művésze volt, fellépett Steffek Adél népdalénekes, a Kolping Család Egyesület kórusa, Benkő Imre, Bereczni Bihari Erzsébet és Bereznainé Nagy Ilona költőnő, Laczi Ilona énekes, az Ajkai Látássérült Klub, Nagy Krisztina és Jánoki Márió valamint Kovács Judit zenészek.

A szombati jótékonysági gálaműsort Somos Zoltán és Farkas Edina a Liszt Ferenc Kórus szólistái zárták vidám pergő hangulatban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!