Hírek

2011.12.03. 14:59

Breivik elutasítja az őt elmebetegnek nyilvánító jelentést

Anders Behring Breivik, aki július 22-én Norvégiában 77 ember ölt meg, elutasítja az őt elmebetegnek nyilvánító pszichiátriai jelentést - tudatta szombaton egyik ügyvédje.

MTI

Az ügyvéd hat órán keresztül tárgyalt ügyfelével a pszichiáterekkel folytatott beszélgetéseiről készült jelentésről, és szavai szerint Breivik "nem osztja" a pszichiáterek következtetéseit. "Szerinte ténybeli hibák, hazugságok és összefüggéseiből kiragadott kijelentések szerepelnek benne" - mondta el a Verdens Gang című napilap szombati számában a merénylő egyik ügyvédje, Odd Ivar Groen.
A norvég törvényszék kedden közölte, hogy a szakértői jelentés szerint a szélsőjobboldali Breivik paranoiás skizofréniában szenved. 
Breivik "úgy véli, hogy a szakértők nem ismerik eléggé a politikai ideológiákat. Különösnek nyilvánították bizonyos kijelentéseit, amelyek szerinte egyáltalán nem különösek" - mondta Groen a lapnak, és közölte, hogy védence nem olvasta a 243 oldalas jelentés egészét. 
Norvégiában az elmebetegségre hivatkozó védekezésnél azt kell bizonyítani, hogy a vádlott pszichotikus állapotban volt a terhére rótt bűntett elkövetésekor, vagyis oly mértékben elveszítette kapcsolatát a valósággal, hogy már nem volt képes kontrollálni cselekedeteit.
"Ha a végkövetkeztetés az, hogy Behring Breivik nem beszámítható, akkor a per után kérni fogjuk a bíróságot, hogy kötelező elmegyógyászati kezelésben részesüljön" - közölte keddi sajtótájékoztatóján Inga Bejer Engh ügyész. Hozzátette, hogy e kezelés "élethossziglan" tarthatna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!