Hírek

2012.01.31. 20:48

Írásban figyelmeztetnek az olcsóbb gyógyszerről

Veszprém - Mától a gyógyszertárakban akár írásban is kötelesek figyelmeztetni a beteget arra, hogy az általa kiváltott gyógyszer helyettesíthető, létezik kedvezőbb térítési díjú készítmény is.

Varga Domokos Péter

Ez a kötelezettség akkor áll fenn, ha a beteg számára magasabb térítési díjú, az ösztönző rendszer által nem kedvezményezett gyógyszert adnak ki - áll a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) Egészségügyért Felelős Államtitkárság lapunkhoz eljuttatott közleményében. Ha a beteg a figyelmeztetés ellenére ragaszkodik a drágább készítményhez, akkor köteles őt a gyógyszertár írásban is tájékoztatni. A patikák a tájékoztatást a blokkhoz kapcsolódóan is megadhatják, hogy a beteg pontosan lássa,  milyen megtakarítást jelentene az olcsóbb gyógyszer kiváltása.

A Nefmi Egészségügyért Felelős Államtitkársága kiemelt egészségpolitikai célkitűzésének tekinti, hogy az azonos hatóanyagú, egyenértékűnek minősített, egymással helyettesíthető gyógyszerek esetében olyan szabályozókat alakítson ki, amelyek elősegítik a gyógyszerek fogyasztói árának jelentős csökkenését. Ezáltal érhető el, hogy ezekért a gyógyszerekért a társadalombiztosításnak és a lakosságnak is kevesebbet kelljen fizetni. Az így megtakarított pénzen a társadalombiztosítás más gyógyszerek és egészségügyi ellátások finanszírozását lesz képes biztosítani, tehát csökkennek a betegek gyógyszerköltségei - áll a közleményben.

A gyógyszerészeket a helyettesítés felajánlására jogszabály kötelezi.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!