Hírek

2012.01.02. 20:46

Lehet böjtje a jó időnek

Címkék#időjárás

Veszprém - Ritka, hogy az év első munkanapján tíz foknál magasabbra kúszik a hőmérő higanyszála, talán megette a kutya a telet?

Varga Ibolya

A meteorológusok már régóta mondják, hogy a kontinentális éghajlati övből  a szubmediterránba kerülünk. Ennek hatása az, hogy eltűnt az ősz és a tavasz, szinte átmenet nélkül csapunk át télből a nyárba és viszont. Évek óta alig van igazi tél és az is csak pár napig.

Az enyhe telek jót tesznek a pénztárcánknak, hiszen kevesebbet kell fűteni, de árthatnak a mezőgazdaságnak. A tavalyi év rendkívül csapadékszegény volt, ennek megfelelően nehéz volt a szántás, a vetés, több üzemanyag fogyott, jobban koptak, törtek az alkatrészek. Az elvetett mag nehezen, foltokban kelt. A mi területünkön is a szokottnál több a pocok, de Bács-Kiskun és Csongrád megyékben hatalmas kolóniákat alkotnak a termőföldeken. Egy-két hetes kemény fagy jelentősen megritkítaná az állományukat, csakúgy, mint a többi kértevőét és kórokozóét. Ha nem lesz igazi tél, akkor valószínűleg idén többet költenek a mezőgazdászok a növényvédelemre, ha jó minőségű termést akarnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!