Hírek

2012.04.16. 19:18

Sokoldalú hatású a kakukkfű

Címkék#kakukkfű

Legutóbb Lovason vezetett a hétvégén gyógynövénygyűjtő és hatásismertető túrát Takács Ferenc kertészmérnök-tanár, gyógynövényszakértő.

Varga Ibolya

Egyik legismertetbb gyógynövényünk a kakukkfű, melynek citromfűvel és hársfavirággal kevert főzete az időjárási frontok okozta fejfájás leküzdésére ajánlott. A kakukkfű többféle örökzöld, talajtakaró vagy boltozatos alakú cserje, félcserje vagy fásodó tövű, fűszeres illatú évelő fűszer és gyógynövény összefoglaló neve. A legjobb fűszert vagy gyógytea-alapanyagot a virágzáskor szedett hajtásokból kaphatjuk. Hajtásait mindig a fás részek fölött vágjuk le.

A kakukkfű  főzete hatékonyan gyógyítja a bénulást és az idegi megbetegedéseket. Reggeli fogyasztása enyhíti a gyomorpanaszokat, állandó fogyasztása pedig megszünteti a reggelente jelentkező száraz köhögést. A növényből készített gyógyfüves pakolás enyhíti az idegi eredetű fájdalmakat és a gyulladást. A kakukkfűből készült tea pedig az egyik leghatékonyabb gyógymód a menstruációs görcsök enyhítésére.

Bármilyen légúti betegség ellen alkalmazhatjuk a növényt, legyen szó asztmáról, száraz és hurutos köhögésről, torok- vagy tüdőgyulladásról, a kakukkfű mindegyik ellen védelmet nyújt vagy enyhíti a tüneteket. Kávé helyett is iható, mert felfrissít.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!