Hírek

2012.04.25. 12:33

Vármentő hétvége volt a Csobáncon

Gyulakeszi - Vármentő hétvégét rendezett a Csobánc váráért alapítvány, mintegy hetven önkéntes részvételével.

Szijártó János

Amint az akciót irányító, koordináló Németh Gyula várkapitány lapunknak elmondta, a romkonzerválási munkálatok területét tisztították meg az ott lévő kövektől, törmeléktől. Amit terveztek, hála a két nap során megjelenő lelkes segítőknek, sikerült maradéktalanul elvégezni. Sokan vittek magukkal otthonról szerszámot, ásót, lapátot, vagy éppen ágvágót, hogy ezzel is hatékonyabban segíthessék Csobánc várának újjászületését.

Németh Gyula várkapitányt kiemelkedő hagyományőrző munkájáért Hende Csaba honvédelmi miniszter személyesen köszöntötte ötvenedik születésnapján a napokban a Honvédelmi Minisztériumban. A miniszter a honvédelem ügyében végzett tevékenységet a gratuláció mellett egy emléktárgy, egy vezéri buzogány átadásával is elismerte.

Az elmúlt években jelentős értéknövelés történt a hegy tetején álló, az osztrákok által 1709-ben lerombolt várnál. 2009-ben a várrekonstrukció során 5,7 millió forintos pályázati támogatással együtt közel hétmillió forintos fejlesztés valósult meg a Csobáncon. A régészeti feltárások során négy addig nem ismert tartópillér is előkerült, amelyeknél a romkonzerválását is megoldották. Összesen hét pillért újítottak fel és a külső falszakasz jelentős részét rendbe hozták. A vár egy másik részén, az öreg toronynál szintén történtek régészeti feltárások.

Az alapítvány lelkes tagsága több kőgyűjtő hétvégét is rendezett már az elmúlt években, természetesen régészeti felügyelet mellett. Ezek az akciók szép mennyiségű követ biztosítottak a későbbi munkálatokhoz, bár a szétszórt törmelék begyűjtése sem volt haszontalan. A tervekben további falrekonstrukciós tevékenység, az öreg torony régészeti feltárása, ásatási kérelem benyújtása, egy állandó kiállítás megnyitása és egy könnyű, faszerkezetes kilátó építése szerepel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!