Hírek

2012.05.22. 06:47

A turizmustörvény tizenhat éves Canossa-járása

Budapest - Az utolsó pillanatban, a parlamenti vita megkezdése előtt néhány nappal tapsolták vissza a turizmustörvény tervezetét a rajthelyre.

Győrffy Árpád

A napokban nyilvánosságra került hírek szerint a kormány azt látná jónak, ha előbb a turizmusstratégia készülne el, majd ehhez szabnák a törvényt. Szakmai körökben úgy vélik, a döntés hátterében elsősorban az a pénzelosztásról szóló vita van, amelyik a Fidesz önkormányzati lobbija és a Turisztikai Desztináció Menedzsment (TDM) szervezetek között az elmúlt hetekben kialakult.

Mint lapunkban is olvashatták, a TDM-szervezetek munkájukhoz igényt tartanának az idegenforgalmi adóknak és támogatásoknak a jelentős részére, amit az önkormányzatok eddig részben a település működtetésére, szépítésére használtak fel. A legutóbbi hírek szerint az Országos TDM Szövetség az ilyen pénzek 60 százalékát a helyi, térségi és regionális TDM-szervezeteknek juttatná, aminek a fideszes településvezetők nem igazán örülnének.

A törvény-előkészítés leállítása nem okozott nagy ijedtséget szakmai körökben. Sokan úgy vélik, hogy nincs igazán nagy jelentősége annak, hogy 16 vagy 17 év után készül-e el a turizmustörvény. Hiszen lassan nagykorúvá lehetne avatni már a megszületése előtt, és a mostanihoz hasonló fordulatok is többször lezajlottak már az első törvénykoncepció 1996-os elkészítése óta. A javaslat visszavonása más oldalról mégis súlyos gondokat okoz, mert olyan, hosszú idő óta meglévő problémák megoldását is ígérték a törvényben, amiket korábban más típusú jogszabályokkal rendeztek.

A Fidesz-kormány hatalomra lépése óta tisztázatlan például a turizmus regionális irányításának rendszere, és nem egyértelműek az ágazat szereplőinek valós beleszólási lehetőségei sem.

A megfelelő szabályozás hiánya több területen napi problémákat is okoz. Közvetlenül érinthet például sok turistát, hogy a szabálysértési törvény nemrég lezajlott módosításával megszűnt a feketén működő utazási irodák büntethetősége. De már a lebukásuk veszélye is kisebb lett, mert a közelmúltban törölték azt a tízéves harc után megalkotott szabályt, ami szerint kiadványaikon kötelező feltüntetni az iroda engedélyszámát. Mivel erre már nincs szükség, prospektusaikból, internetes oldalaikból az sem derül ki első látásra, hogy van-e egyáltalán működési engedélyük erre a tevékenységre. Ugyancsak régi adóssága a jogalkotóknak a szálláshelyek minősítési rendszerének tisztázása. Most éppen a nyár közepén jár le a jogalkotók által saját maguknak biztosított, már többször meghosszabbított haladék.

Egy ezeket és hasonló ügyeket firtató kérdésre a Nemzetgazdasági Minisztérium illetékes államtitkársága még a napokban is úgy reagált, hogy a rövidesen elkészülő turizmus-törvényben lesz a megoldás. Pedig már akkor valószínűleg ott is tudták, hogy erre kicsit(?) várni kell még.

 

Lasztovicza lesz a bizottság elnöke?

A törvény-előkészítés további sorsát várhatóan közvetlenül érinti majd a turizmus parlamenti vezetésében zajló átalakulás is. Csütörtöki bejelentés szerint Bánki Erik, az Országgyűlés sport- és turizmusbizottságának fideszes elnöke veszi át Áder János megüresedett európai parlamenti (EP) mandátumát. A Turizmus Panoráma című lap értesülése szerint Bánki helyére Szalay Ferenc és Lasztovicza Jenő kerülhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!