Hírek

2012.05.10. 05:38

Mindennapi vizünk

Címkék#víz

Megyei körkép - A víz minősége mindannyiunk számára fontos, legyen szó akár vezetékes vagy kútvízről, az életminőségünk függ tőle.

Tremmer Tamás

Ha tudni szeretné, emberi fogyasztásra vagy csak locsolásra alkalmas a vize, ennek kiderítésében segít a Csalán Egyesület, ahol tesztcsíkokkal elvégzik a nitrát, nitrit, ammónium, pH és a vízkeménység mérését. Ezek ugyan nem laboratóriumi szintű vízminősítést szolgálnak, de tájékoztató adatnak, kiindulásnak teljesen jók. Alkalmasak arra, hogy megismerjük vizünk főbb paramétereit.

Kis mennyiségű nitrát szinte minden vízben kimutatható. A felszíni vizek nitráttartalma 0-8 mg/liter között van, a szennyezett vizek 50-150 mg/litert vagy ennél is többet tartalmazhatnak. A határérték 50 mg/liter, számos orvos azonban ezt az értéket is túl magasnak tartja, különösen csecsemők és kisgyermekek számára, és literenkénti 25 mg-os maximumértéket javasol. A szervezetben a nitrát nitritté alakul. A csecsemők és kisgyermekek számára a nitrit közvetlenül is veszélyes, még a hivatalos határérték alatti dózisban is.

Az ammónium a természetes anyagcsere-folyamatok egyik alkotóeleme, ezért kis mennyiségben minden vízben kimutatható, nagy mennyiségben azonban valamilyen friss, szerves szennyezés indikátora lehet.

A vízkeménység vizsgálata - többek között - azért fontos, hogy mosáskor a szükséges mosószer mennyiségét pontosan meghatározhassuk. A mosószereken a gyártók fel is tüntetik, hogy milyen keménységű vízhez mennyi az ajánlott mennyiség. Egy mérési eredmény birtokában ezek a táblázatok is rögtön értelmezhetőbbek lesznek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!