Hírek

2012.05.09. 07:02

Rendőri kísérettel demonstráltak az idősgondozók

Veszprém - A Hajmáskér-sólyi Református Társegyházközség házi segítségnyújtó szolgálatának tagjai kedden a Magyar Államkincstár veszprémi igazgatóságának előcsarnokában csendes egyetértésben követelték, hogy beszélhessenek az ügyintézővel, mert választ várnak néhány olyan kérdésre, amire a hatóság már vagy két hónapja nem reagál. Órákkal később a képviselőjük bejutott a hivatalnokhoz, de csak rendőri kísérettel.

Gombás Gabriella

Az üzemeltető március 1-jétől rendelkezik 450 fő ellátásához szükséges jogerős működési engedéllyel, ami feljogosítja az intézményt az ellátáshoz szükséges állami normatíva igénybevételére. Csakhogy a pénz nem érkezett meg az államkincstártól, Vajda Gyöngyi szakmai vezető szerint felfoghatatlan miért tartják vissza a kifizetéseket. A szolgálat 50 munkatársa megkapta a felmondását, mert az egyház nem tudja tovább kifizetni a járandóságaikat, ami azt jelenti, hogy 15 település idős, beteg és magányos ellátottjai hasztalan várnak segítségre.

A gondozók kedden megjelentek a kincstár épületének előcsarnokában, és közölték, hogy amíg nem beszélhetnek az ügyintézővel, addig innen nem mozdulnak.

Órákig nem történt semmi, viszont megjelentek a biztonsági emberek, majd miután az egybegyűltek nem tágítottak, előkerült a rendőrség is, és figyelemre méltó vita alakult ki a sajtó képviselői és a rendfenntartók között arról, miért nem készülhetnek felvételek az intézmény belső helyiségében, vajon közintézménynek számít-e az államkincstár vagy pénzintézetnek?

Végül kitessékelték a sajtó képviselőit, majd a gondozókat is az utcára. Információink szerint az ügy mögött a hivatalok közötti jogértelmezési gond áll. Lapzárta előtt érkezett egy e-mail (lásd keretes anyagunkat), amely fejléc és aláírás nélküli "közleményt" tartalmazott arról, hogy a két hivatal közötti eltérő értelmezés miatt az államkincstár felfüggesztette  a 450 főre járó normatív állami finanszírozást.

 

"Tájékoztatás

A Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (továbbiakban: NRSZH) a Hajmáskér-Sólyi Református Társegyházközség fenntartónak házi segítségnyújtási tevékenység keretében további 450 fő finanszírozási rendszerbe történő befogadására irányuló kérelmére vonatkozó korábbi szakhatósági állásfoglalását visszavonta.

A működési engedély kiadására jogosult Veszprém Megyei Kormányhivatal Szociális és Gyámhivatala az NRSZH-t felügyelő Nemzeti Erőforrás Minisztériumhoz fordult a fenti szakhatósági állásfoglalás végleges tartalmára vonatkozó minisztériumi állásfoglalást kérve.

A két hivatal közötti eltérő értelmezést eldöntő állásfoglalás meghozataláig a Magyar Államkincstár a 450 főre járó normatív állami finanszírozást a jogszabályok szerint eljárva felfüggesztette. A fenti döntés ellen a fenntartó bírósághoz fordulhat jogorvoslatért.

2012. május 8."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!