Hírek

2012.05.30. 08:13

Ritka bánsági sás nő a Kígyós-patak partján

Nyirád - A Kígyós-patak mentén Nyirád határában a múlt században még vízimalmok sorakoztak, a malmok mellett pedig nagy kiterjedésű láprétek, mocsárrétek és égerligetek húzódtak. A patakot utolérte a szabályozás, a felső részén halastavat létesítettek, napjainkra egyetlen "érintetlen" szakasza maradt csak meg.

ifj. Vasuta Gábor

A patak mentén fennmaradt egy csodaszép mocsárrét, ahol előfordul a bánsági sás (Carex buekii), amely hazánkban igen ritkán, szórványosan található csak. Méltán érdemelte ki a védett státust. A Bakonyalján igazi ritkaság. Nagyon meglepődtem, amikor megláttam, hogy itt, a patak menti réteken állományalkotó a bánsági sás, hatalmas zsombékjai több négyzetméteren át kísérik a medret. Jellegzetessége töb- bek között, hogy a szár tövén az allevelek ormós hátúak, feltűnő hálózatos rostmaradványokkal, mint az a mellékelt felvételen is látható.

Magyarország területén több mint hetven sásfaj fordul elő, ebből 21 faj természetvédelmi oltalom alatt ál. Nyirád település a sok természetvédelmi érték mellett a bánsági sás nagy állományával is joggal büszkélkedhet!
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!