Hírek

2012.06.10. 08:42

A tehetség mellé szorgalom is kell

Biztosan élnek köztünk olyan emberek, akik még életükben nem táncoltak. De szép számmal akadnak olyanok is, akiknek a tánc az életük. A Rebel-Lion Tánc-Sport Egyesület vezetője, Kocsis Attila és táncosai természetesen az utóbbit képviselik. Mégpedig kiemelkedő szinten.

Nagy Imre

- Körülbelül egy évet kihagytunk a versenyzésből, ez az egyesület nagyobbik részét (két gyermek kivételével) érintette. Ennek egyrészt anyagi oka volt, másrészt pihentünk egy kicsit. Tizenhárom év sok volt egyben, megállás nélkül. Úgy gondoltuk, kicsit regenerálódunk, elkezdünk új dolgokkal, új koreográfiákkal, új stílusokkal foglalkozni. Idén jött el az ideje, hogy újra belevessük magunkat a versenyzésbe - beszél Attila az elmúlt időszakról.

- Megújultak a csoportjaink, átszerveztük a felnőtteket, a gyerekeket is. Igazából tehát teljesen új gárdával indultunk neki a megmérettetéseknek. Az első idén március 10-én, egy amatőr verseny volt, úgy gondoltuk, ez jó alkalom lesz felkészülni az országosokra. Veszprémben voltunk, a Connector Táncfesztiválon, illetve ugyanezen a napon jártunk Tatán, a modern tánccsoportok nyugat-magyarországi elődöntőjén is, tehát szét kellett szórni a csoportot. Utóbbira két gyerekünk ment. Az egyik egy új felfedezettem, Blahó Bianka. Ez az apró leányzó mindössze kilenc éves, és másfél éve táncol. Döbbenetesen gyorsan tanul, ennek is köszönhető, hogy a mini hiphop szólóval megnyerte ezt az országos elődöntőt. Természetesen ezt el is vártam tőle, hiszen hihetetlenül nagy tehetség - mondja mosolyogva Attila.

- Másik versenyzőnk, Welspacher Vivi gyermek hiphop szólóban indult, természetesen megnyerte. Azért mondom, hogy természetesen, hiszen ez tőle elvárható. Tizenhárom éves létére neki már kilenc éves táncmúltja van. A veszprémi versenyen egy felnőtt dzsessztánc első helyet, egy felnőtt hiphop első helyet (ugyancsak kötelező), illetve Kálmán Kitty révén, aki most versenyzett először, egy pop kategória különdíjat hoztunk el. Edzőjük mindegyiknek én vagyok, de a koreográfiában felkészítők - többek közt a volt tanítvány, Gyurom Nati - működnek közre - osztja meg a szakma titkait a táncos, akitől azt is megtudom, hogy  a következő megmérettetés a modern táncsportok országos döntője volt, ezt " target="_blank">Győrújbaráton tartották. Bianka itt megnyerte élete első országos döntőjét mini szólóval. Vivi szintén nyert. A gyerek hiphop csoportnak nem kellett indulni az elődöntőn, itt fantasztikusan táncoltak, a kategóriájukban másodikak lettek annak ellenére, hogy sokkal tapasztaltabb versenyzőkkel kerültek össze. Vivi a gyermek funky szólót is megnyerte, majd Koncz Lillával duóban is győztek.

A felnőtt hiphoposok mezőnye nagyon kemény volt, itt is indultak a pápaiak, és a negyedik helyen végeztek. Bár Attila elégedett az eredménnyel, azt mondja, azért dobogón lett volna a helyük a látottak alapján. Első versenyként viszont gyönyörű az eredmény. Persze vannak balszerencsés versenyek is. Ilyen volt például a balatonfüredi, ahol sérülések, kategória hiány miatti azonnali változtatás, vagy megváltozott korcsoport beosztás befolyásolta az eredményt.

- Pihenésképpen - tíz év után újra - bált tartottunk, ebbe is belevetettük magunkat. Az Acsády iskola aulájában egy nagyon jó hangulatú, igazi táncos egyesületi bált rendeztünk, mintegy százötven résztvevővel. Szülők és gyerekek együtt szórakoztak. Aztán elindult a fellépő szezonunk is, tehát sok helyen voltunk, leszünk láthatók Pápán.

- Hogy mi a titok? - kérdez vissza nevetve az egyesület vezetője. - Talán az, hogy nem követünk senkit, csupán a saját fejünk után megyünk. Olyan dolgokat hozunk össze, amik szerintünk jók. Nem követjük a divatot, amit csinálunk, az egyéni. Az újonnan felfedezett gyerekeinknél pedig csupán annyi a titok, hogy egyszerűen fantasztikusak. Jó szemem van ehhez, de olyan gyerekek jöttek két éve az egyesületbe, hogy magam is megdöbbentem. Bármit egy bemutatás után pillanatok alatt megtanulnak. Tehetségesek és szorgalmasak, elképesztően jól és gyorsan lehet velük haladni. Például nem is terveztük, hogy gyermek hiphop csoportunk versenyezni fog. De annyira gyorsan tanultak, hogy kár lett volna kihagyni a lehetőséget - fogalmaz Attila, aztán a legújabb tehetségről szól.

- Bianka még nyolc éves sem volt, amikor már az első edzésen felfigyeltem rá. Rezzenéstelen arccal beállt mögém, csinálta, és gyorsabban megjegyezte, mint ahogy én bemutattam. Ha kellett, teljes erőből edzett három órán keresztül. Magabiztos, a korához képest szenzációsan önálló kislány. De tulajdonképpen nincsenek titkok. Dolgozunk. Akik ezen a szinten tartanak, azok rengeteget gyakorolnak, még a picik is bent vannak heti négy edzésen. Tehát a tehetség önmagában nem elég, rengeteg szorgalomra is szükség van. Sok tehetséges gyerek van a csoportban, próbálom motiválni őket. Aki elfogadja ezt, annak előbb-utóbb megszületik az eredménye. Mindenkiből persze nem lehet bajnok, de én mégis arra törekszem, hogy a legjobbat hozzam ki belőlük. Sajnos több versenyzőnk esett ki. Sokat dolgoztam velük, de egyetem mellett nem tudják fölvállalni a rendszeres itthoni edzést és a versenyeket. Nehéz pótolni őket, de úgy látom, az újaknál a tapasztalatot pótolja a szorgalom, és ez bizakodással tölt el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!