Hírek

2012.06.28. 14:35

Hangvilla - készfizető kezes lett az önkormányzat

Veszprém - Tavaszi ülésszakának utolsó közgyűlését tartotta csütörtökön a veszprémi önkormányzat csaknem 30 napirendi ponttal. Mint általában, most is a napirend előtti felszólalások színesítették a közgyűlés életét, ismét téma volt az egykori Séd-mozi épületének felújítása, a városrehabilitáció, a belvárosi forgalom és Wass Albert szobrának sorsa is. Hatályba lépett a szilárd hulladék kezelésével kapcsolatos közszolgáltatásról szóló önkormányzati rendelet, és ezzel összhangban, július 1-jétől drágul a szemét elszállítási díja.

Gombás Gabriella

Porga Gyula polgármester új műfajként értékelte Katanics Sándor DK-s képviselő napirend előtti felszólalását, mondván hogy az elmúlt hónap sajtószemléjét tartja éppen. A képviselő szóvá tette a Quimby együttes fellépését, s azt vélelmezte, hogy a városnak ebből 5 milliós vesztesége származott. A közintézmények köztartozásait is firtatta, tudomása szerint a város intézményei mintegy 300 millió forinttal tartoznak a Bakonykarsztnak és a VKSZ-nek és kifogásolta, hogy nem kapott erre vonatkozó adatokat az illetékesektől, holott ezek közérdekű információk. Szóvá tette a érettségiztető pedagógusok járandóságainak késését és megkérdezte, meddig áll még Wass Albert szobra "ideiglenesen" az önkormányzat előcsarnokában.

Porga Gyula válaszában kifejtette, nem ördögtől való, hogy a Quimby magánterületen koncertezett, hiszen a História kertje a Kolostorok és kertek projekt része, ami magántőke nélkül nem valósulhatott volna meg, és tökéletesen alkalmas közösségi rendezvények megtartására. Megnyugtatta a képviselőt, hogy az önkormányzat a napokban átutalt 114 millió forintot a közintézmények adósságának törlesztésére, hogy a vizsgabizottságok gondjait az illetékes hivatal rendezi, és Wass Albert szobrának is talál rövidesen valami közterületet a hivatal.

Katanics további kérdésekkel ostromolt, Brányi Márai alpolgármesternek szegezte a kérdést, miért vágták ki a Kossuth utcai fákat, mit ültetnek helyette, mennyit mikor, továbbá szándékoznak-e a városfejlesztők további pusztítást végezni a belvárosi zöld felületeken. Brányi Mária kimerítő válaszából kiderült, szakemberek véleményét figyelembe véve, felelős szakmai társaságok hoztak döntéseket, a többi között a Corvinus egyetem kertészeti karának vezetői. Megvizsgálták a hársfák és a növények fizikai és egészségi állapotát s ennek eredményeként döntöttek a lecserélésük mellett. A kivágott hársfák helyébe 10-15 esztendős kőrisfák kerülnek. Beszámolt arról is, mennyi cserje és fa ültetését tervezik a belváros különböző területein.

Vihart kavart a Séd-mozi, azaz a leendő Hangvilla fejlesztéséhez fűződő szerződések módosításáról szóló sürgősségi előterjesztés. A kapkodás azonban csak az ellenzéki képviselőket viselte meg, szóvá is tették hosszasan, hogy egy ilyen költséges és számos kétséget felvető projekt ügyében nem helyén való a sürgősségi eljárás, az utolsó pillanatban történő döntéshozatal. Az előterjesztést, miszerint abban az esetben, ha a beruházó Swing-Swing Kft., mint adós a hitelszerződésből származó kötelezettségének bármely okból nem tesz eleget, úgy Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata vállalt tőkeemelési, tőke-tartalékképzési kötelezettségének megfelelő összeggel, de legfeljebb évi 112 millió forint erejéig készfizető kezességet vállal. Ugyanis a Kft. vezetői a projekt megvalósítására hitelt kívánnak felvenni, de a  bank - a tárgyalások végső szakaszában - további feltételt igényelt, mégpedig az önkormányzat készfizető kezességvállalását. Bár a testület is úgy véli, hogy túlzott banki elvárásokkal szembesült, de rákényszerült a feltételek elfogadására, mert másként nem tudja bevonni a nagy lélegzetű  vállalkozásba a külső beruházót.

A közgyűlés elfogadta a települési szilárd hulladék kezelésével kapcsolatos önkormányzati rendelet-tervezet módosító javaslatait: lomtalanítással kapcsolatos rendelkezést, mely szerint lomtalanítást a közszolgáltató évente egy alkalommal, tavasszal végez, ősszel pedig lombgyűjtés történik, amiért nem kell külön díjat fizetni. A rendelet-tervezet lehetővé teszi, hogy tízlakásosnál nem nagyobb társasházak, sorházak 240 literes kukaedényt használjanak szabványos gyűjtőedényként. (Az eddigiekben hatlakásosnál nagyobb társasházaknál minimálisan 360 literes kukaedényt, vagy zárt konténert kellett a hulladék gyűjtésére igénybe venni.)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!