Hírek

2012.06.05. 18:02

Jobban össze kellene hangolni a szervezést

Veszprém - Térségi turisztikai kártya bevezetéséről, a helyi együttműködéssel és a balatoni korona bevezetésével kapcsolatos gondokkal foglalkoztak több más mellett a Veszprémi Turisztikai Egyesület hétfői ülésén.

Győrffy Árpád

A Bakony és Balaton Térségi TDM - turisztikai desztináció menedzsment - által tervezett kártya kibocsátásának előkészületeiről Lencsés Tamara, a szervezet ügyvezetője elmondta, több külföldi és hazai példa mellett támaszkodnak a Fertő tó osztrák oldalán szerzett tapasztalatokra. A kártyát a legalább egy éjszakát eltöltő vendégek ingyen kapják, több szolgáltatást ingyenesen, másokat kedvezményesen vehetnek igénybe vele. A TDM- szervezet 80 ezer plasztikkártya és kapcsolódó kiadvány elkészítését tervezi. A szálláshely-szolgáltatóknak a kedvezményadáson túl meghatározott hozzájárulást kellene fizetni a rendszer működtetéséért.

A balatoni koronáról Leitold László, a Balatoni Korona Zrt. vezérigazgatója beszélt. A kezdeti problémákat az indulásnál kapott drasztikus hatósági ellenőrzésekkel magyarázta. A tömeges megjelenést akadályozza, hogy a háttérbanknál még nem indulhatott be a visszaváltási lehetőség, mert a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) problémásnak tartja a konstrukciónak ezt a részét. Jelenleg 13 millió forint értékű korona van forgalomban, több mint 90 elfogadóhelyük van. Szerinte a korona akkor jelenhet meg igazán tömegesen a piacon, ha az idegenforgalmi piacon és a kibocsátó cégek, önkormányzatok cafeteriarendszerében megfelelő helyet kap. Mint elmondta, a cafeteriarendszerben törvényesen egyedül az iskolakezdési támogatásnál tudnak beleférni. A turizmus terén többek között kedvezményt adó strandok bevonásával, magyar, német és angol nyelvű plakátkampány indításával próbálnak előrelépni. Mintegy két év kell a rendszer kiépítésére.

Mészáros Zoltán, az egyesület tiszteletbeli elnöke nehezményezte, hogy a Veszprém Aréna az utcazene-fesztivál idejére egy olyan, többnapos rendezvényt fogadott, aminek résztvevői teljesen lefoglalják a város szálláshelyeit, így a fesztiválra érkezők nem találnak majd szállást maguknak. Szerinte az aréna dolgozóinak tenni kellett volna azért, hogy a rendezvény más időpontban legyen.

A felvetésre reagálva Brányi Mária alpolgármester elmondta, nincs az a rendezvény, amire ne adnák ki a város intézményét, mert annyira kell minden pluszbevétel a működtetéshez. Neubauer Sándorné, az egyesület elnöke azt kifogásolta, hogy az arénától még az aktualizált rendezvénynaptárt sem kapják meg időben, így a szálláshelyek nem tudnak felkészülni az esetleges vendégek fogadására, és nincs mód az előzetes egyeztetésre.

Debreczeny Zoltán a belvárosi rekonstrukciót emberközelbe hozó "kölcsönkő" mozgalomról adott tájékoztatást. Mint elmondta, bárki kaphat kölcsönbe utcaköveket, amikből a rekonstrukció végén az aluljáró környékén valamilyen műalkotást hoznak létre. A festőművész szerint az így kapott kockakő "megszemélyesítésével", egyedi megjelölésével segíteni lehet az áthangolódást, hogy a nehézséget is okozó építési munkákban elsősorban a várható szépet lássa mindenki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!