Hírek

2012.06.09. 11:31

Tájba illő épületeket kell tervezni (fotóval frissítve)

Veszprém - Ne "népieskedő", hanem a mai építészetbe illeszkedő házakat, épületeket tervezzünk, hangzott el a Népi építészet: hagyomány és vidékfejlesztés című konferencián. A háromnapos rendezvény második, szombati programjait a Pannon Egyetem fogadta be.

Balla Emőke

Az MTA Veszprémi Területi Bizottsága Népi  Építészeti Munkabizottsága a Pannon Egyetemmel közösen szervezett háromnapos nemzetközi konferenciát, melynek célja, hogy a népi építészet területén nemzetközi fórumot hozzanak létre. A szakemberek pénteken Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémián, szombaton Veszprémben tanácskoztak. Nagy Dénes, az MTA Veab Népi Építészeti Munkabizottság  társelnöke, a konferencia fő szervezője kiemelte: "fontos, hogy a világhírű magyar  népzene és néptánc mellé a népi építészet is oda kerüljön. Nemcsak az a cél, hogy megőrizzük a legszebb házakat, hanem az is, hogy mentsük azt a tudást, amivel a jövőt alakíthatjuk".

A konferencia megnyitóján Friedler Ferenc, a Pannon Egyetem rektora a minőség, a fenntarthatóság és az együttműködés szerepét emelte ki, a vendégeket köszöntötte Bíró Péter akadémikus, az MTA Veab elnöke is. V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára azt mondta: megváltozott a vidékről alkotott képünk, a  vidékre nem múltként tekintünk, hanem ahogy a miniszterelnök is kifejezte: "a jövő ígéretes erőforrásaként". A vidék nemcsak a teremtett világ, de társadalmi és kulturális értékek sokasága. A megnyitó utáni kerekasztal beszélgetésen szólt arról, hogy a vidék örökségének megőrzésére a minisztérium pályázatot ír ki. Fontos, hogy az emberekben felkeltsük a vágyat az épületek megőrzésére, ne "népieskedő", hanem a mai építészetbe illeszkedő épületeket tervezzünk. A vidéki településeknek nem a városokat kell utánozni, az építészetben a helyi, tájba illő sajátosságokat, nem külföldi példákat mintául venni. Németh Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára szerint jó, ha az ember már gyerekkorában találkozik olyan példákkal, amire építeni lehet.

A konferenciára  neves szakemberek érkeztek Nagy-Britanniából, Japánból, Szlovéniából, Törökországból, Lengyelországból, Ukrajnából. Előadások hangzottak el többek között a Balaton-felvidék tájba simuló népi  építészetéről, a környezetbarát vendégfogadókról, ökoportákról, a Káli-medence népi építészetéről, Kis-Lengyelország eltűnő vidéki építészetéről, a japán kristály-építészetről, a török építészetről, kőművesmesterségről,  az ukrajnai tradicionális népi építészetről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!