Hírek

2012.06.22. 09:03

Utólag elfogadhatnak hálapénzt a Veszprém megyei kórházban dolgozók

Utólag elfogadhatnak hálapénzt a Veszprém megyei Cholnoky Ferenc Kórházban az egészségügyi dolgozók - mondta az intézmény főigazgatója pénteken az m1 Ma Reggel című műsorában.

MTI

Rácz Jenő, aki egyben a Magyar Kórházszövetség elnöke, felidézte: a munka törvénykönyvének július elsejétől hatályos szabályai szerint a hálapénz elfogadása bűncselekménynek számít, kivéve akkor, ha a munkáltató máshogy rendelkezik.     
A főigazgató hangsúlyozta, hogy az előre kikövetelt hálapénz bűncselekmény, így az minden intézményben tilos. Az intézményvezetők viszont dönthetnek úgy, hogy a hálapénz utólagos elfogadását engedélyezik.
    
Ennek alapján a saját intézményére vonatkozóan Rácz Jenő csütörtökön kiadta főigazgatói utasítását, amelyben leszögezte, a Veszprém megyei Cholnoky Ferenc Kórházban a továbbiakban is ragaszkodni kell ahhoz, hogy az egészségügyi etikai elveknek megfelelően történjen az egészségügyi ellátás, s ennek fényében a hálapénz kikövetelése bűncselekménynek számít, a paraszolvencia utólagos elfogadása viszont nem.     
Rácz Jenő arra is kitért: a hálapénz ügyének rendezése egy bonyolult dolog, s egy jogszabályi tiltással még nem lehet megoldani ezt a problémát.     
A Népszabadság csütörtöki számában azt írta: a lapnak nyilatkozó kórházigazgatók nem tervezik ilyen utasítás kiadását, mivel úgy vélik, e kérdésben nincs jó megoldás. Az egészségügyi államtitkárság a Népszabadság erre vonatkozó kérdéseire azt közölte: a hálapénz ügyét komplex társadalmi kérdésként kezelik. "A probléma megoldása a korszerű betegellátás egyik feladata lesz" - tették hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!