Hírek

2012.06.27. 09:00

Vörösiszap-per: szeptember végén

Veszprém - Szeptember 24-én a vádirat ismertetésével kezdődik az elmúlt évtizedek legnagyobb katasztrófájának büntetőpere a törvényszéken. Többek között erről is szó esett a szerdai előkészítő ülésen, amelyen az ügy összes, tizenöt vádlottja megjelent.

Halmos György

A megyei főügyészség a Mal Zrt. ajkai telephelyén 2010. október 4-én bekövetkezett, tíz áldozatot követelő gátszakadás ügyében január végén emelt vádat. A Veszprémi Törvényszék szóvivője a zárt ülés után elmondta: az idei évben 25 tárgyalási napot jelöltek ki az ügyben. Dülkné dr. Pintér Zsuzsanna szólt arról is, dr. Szabó Györgyi bírónő jelezte: nem fogad el védői helyettesítéseket az esetleges összeférhetetlenség miatt.

A szóvivő hozzátette: éppen ezért jelölték ki ennyire pontosan a tárgyalási napokat, hogy mindenki előre tudjon készülni. A tárgyalást vezető bírónő felvetette a vádtól való eltérést, vagyis a gondatlan közveszélyokozás vétsége helyett halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségét. Mindkettő büntetése kettőtől nyolc évig terjed.



Döntés született arról, hogy kilenced rendű vádlott, egy német állampolgár részére folyamatosan szinkrontolmácsokat biztosítanak, akik két óránként cserélik egymást. A tárgyalás után dr. Bánáti János ügyvéd, az elsőrendű vádlott védője arról beszélt, hogy tárgyaláson szakértők kirendelésével kapcsolatos kérdéseket is tisztáztak.

Hozzátette, hogy ebben az ügyben óriási szerepe van a szakértőknek. A nyomozó hatóság számtalan igazságügyi szakértőt rendelt ki, közöttük sok eseti szakértőt is, ennek az okát kérte a bíróság - fogalmazott az ügyvéd. Bánáti János megemlítette, hogy a nyomozás végén és a szerdai tárgyaláson is kifogásolta, hogy A vádat dr. Fejes Péter korábbi Veszprém megyei főügyész képviseli, aki jelenleg a Győri fellebbviteli Ügyészségen dolgozik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!