Hírek

2012.07.10. 08:06

Általános a részegség - Miért isznak többet a magyar fiatalok?

Veszprém - "Végre" egy terület, ahol mindenben verjük Európát: a legfrissebb uniós vizsgálatok (ESPAD felmérés) eredményei szerint míg átlagban a diákok 47 százaléka volt már részeg életében, addig nálunk ez az arány 64 százalék.

Varga Domokos Péter

Európában a megkérdezettek 17 százaléka az előző hónapban volt részeg, nálunk 23 százalékuk. Az uniós diákok 39 százaléka vallotta azt, hogy a felmérést megelőző hónapban előfordult nála "nagyivás", nálunk 45 százalékuk emlékezett így. A felmérés eredményeinek tájékoztatóján elhangzott, a család és az iskola gyengülő köteléke egyben csökkenti a visszatartó erőt, valamint utaltak az alkohol túlzott elfogadottságára (aminek következtében világelsők vagyunk az alkohollal kapcsolatos halálesetek arányában), ami legitimálja a fiatalok ivási szokásait. A témáról két megyei szakembert kérdeztünk meg: Kiss Attilát, a veszprémi mentőállomás vezető mentőtisztjét és Kardos Klára pszichológust.

Divattá vált az ivás, ennek is a legrosszabb fajtája, ha lehet ezt mondani, az úgynevezett "rohamivászat", a gyors lerészegedés.

Az ivás egyfajta jelzése a fiatalok részéről azoknak a társadalmi, gazdasági problémáknak, amik rájuk nehezednek - jelentette ki a téma szakértője, dr. Elekes Zsuzsa egy rádióműsorban. Hozzáfűzve, olyan országban élünk, amelyben a felnőtt társadalomban is elfogadott a mértéktelen alkoholfogyasztás. Ha mindenki iszik, akkor miért éppen a fiatalok ne innának?

Kiss Attila, a veszprémi mentőállomás vezető mentőtisztje elmondta, a fiatalok italozási szokásaiban két jellemző trendet lehet kiemelni: egyrészt egyre több a lerészegedett lány, másrészt a gyerekkorúak, azaz a 14 év alatti szeszfogyasztók száma is növekszik. Különösen a fiatalokat is vonzó fesztiválok, így a veszprémi utcazene alatt nőtt meg az italozással kapcsolatos hívások száma. Tapasztalataik szerint a lányok nemcsak egyre többet, hanem egyre több tömény alkoholt is fogyasztanak. Olyannyira jellemző ez a tendencia, hogy ma már hozzávetőlegesen feleannyi lányt szállítnak kórházba, mint fiút. Veszprémben nem jellemző, hogy 14 év alattiak, gyerek korosztályúak igyák magukat "merev részegre". A járdán, kapualjakban, bokrokban elfekvő, látszólag öntudatlan állapotban lévő emberekhez általában a járókelők hívnak mentőt. A kiérkezés után a külső jelekből azonnal megállapítható a részegség, de minden esetben kórházba szállítják a magatehetetlen embert, mert az alkohol egyéb betegséget vagy egyéb sérülés tüneteit is elfedheti. Tizennyolc év alatt a betegeket a gyermekosztályra szállítják, e fölött a megyei kórház sürgősségi ellátó osztályára, ha nincs látható sérülés, ha van, akkor a baleseti ambulanciára. Hazai viszonylatban a részegség miatti ellátás mentésnek minősül, azaz a rászorulónak ilyen esetben nem kell megfizetnie az ellátás költségeit - mondta el a veszprémi állomás vezető mentőtisztje.

Egyre fiatalabbak az alkoholfogyasztók, nemritkán gyerekkorúk - állítja a pszichológus. Kardos Klára kifejtette, ezek a gyerekek buliban és más alkalommal is rendszeresen fogyasztanak nagy mennyiségben alkoholt. Ő vizsgált olyan 13-14 éves lányokat, akiknek a mindennapi életébe beépült az alkohol, már nem is tudnak másként kikapcsolódni, csak ha valamilyen anyagot használnak. A drognál lényegesen elterjedtebb a szesz, mivel - 18 éves életkorhoz kötötten ugyan - legálisan hozzá lehet férni. (A korlátozás könnyedén kijátszható - jegyezte meg a pszichológus.) Praxisában előfordult olyan tizenéves, aki kijelentette magáról, hogy alkoholista, amit ő is csak megerősíteni tudott. Jelentős a minta, a modell szerepe, ezért azt javasolja, a kezelésen vegyen részt a teljes család. Akkor is eredményesebb az a kezelés, ha a családra nem jellemző az ivászat, mivel rengeteg tartalék energiát mozgósíthat. Megerősítette, hogy a kezeltek között is egyre több a lány, sőt a "rohamivászatban", a gyors, súlyos lerészegedésben sem marad el a gyengébb nem.

Nem lehet viszont általános tendenciát megállapítani abban a tekintetben, hogy rosszabb vagy jobb családanya lesz-e abból a fiatal nőből, akinél korábban jellemző volt az alkoholfogyasztás. Az életkor előrehaladtával többen felismerik az italfogyasztás hátrányait, nem válnak alkoholistákká.

Ők teljes értékű életet élhetnek, és éppen olyan jó családanya válhat belőlük, mint a nem ivó társaikból.

 

Négyévente megismétlik a vizsgálatot

Az európai iskolavizsgálat a fiatalok alkohol- és egyéb drogfogyasztási szokásairól (European School Survey Project on Alcohol and other Drugs - ESPAD) az Európa Tanács Pompidou Csoportja és a European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA) eszmei támogatásával indult, azzal a céllal, hogy a fiatalok alkohol- és drogfogyasztásáról, valamint dohányzási szokásairól négyévenként ismétlődő, időben és nemzetközileg összehasonlítható adatokat gyűjtsön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!