Hírek

2012.07.01. 14:51

Az információ, mint közös érdek

Pápa - A közvéleménynek joga van ismernie a közvéleményt - hangsúlyozta saját maga egyik alapelvét Závecz Tibor, a Szonda Ipsos véleménykutatási igazgatója pénteken délután Pápán, amikor is a Petőfi Asztaltársaság vendége volt.

Polgár Tibor

A civil szervezet legújabb összejövetelének ezúttal a Pedagógus Művelődési Ház adott otthont, ahol az egykor a pápai Türr István Gimnáziumban érettségizett szociológus, közvélemény-kutató szakmájáról, annak kulisszatitkairól beszélt a hallgatóságnak. Závecz Tibor szerint közös érdek, hogy a közvélemény-kutatásból származó információk napvilágra kerüljenek, egyúttal szeretné azokat a misztifikációkat eloszlatni, amelyek néha körülveszik ezt a végső soron hétköznapi, egyszerű kutatási módszert.

Az előadónak saját bevallása szerint az egyetemen tetszett meg a közvélemény-kutatás műfaja, és pont a rendszerváltás idején kezdett el ezen a pályán dolgozni. A társadalmi, közéleti, politikai kérdések érdekelték, és később ezek lettek a szakterületei, a cége pedig azon munkálkodik, hogy minél több információt kapjon a közvélemény. Mint mondta a magyar társadalmat és az országot rendkívül érdekesnek tartja, ebből következően pedig az emberek egymáshoz illeszkedő vagy éppen ellentétes gondolatainak, problémáinak figyelése, kutatása is izgalmas feladat.

Závecz Tibor meglátása alapján a rendszerváltás óta nagyon sokat változott a társadalmunk, elsősorban sokkal nyitottabbak lettünk. Rengeteg inger, impulzus ér bennünket, ami azt is eredményezi, hogy nehéz köztük eligazodnunk.

- Ami még izgalmas, hogy az elmúlt húsz évben megtanultuk a demokráciát. Amikor én elkezdtem a pályán tevékenykedni, az emberek gondolkodását a Kádár-rendszer nagyon kemény szabályai határozták meg. A mérések szépen igazolják: a magyarok az elmúlt húsz évben megtanulták, hogyan tudják kifejezni magukat demokratikusan és milyen cselekvési lehetőségeik vannak - fogalmazott a szociológus, akivel Grőber Attila, a Petőfi Asztaltársaság ügyvivő beszélgetett a pénteki összejövetelen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!