Hírek

2012.08.06. 17:44

Ellendemonstráció készül Devecserben

Devecser – Békés ellendemonstrációra készül a devecseri cigányság – nyilatkozta lapunknak Kozák János, a Magyar Cigányok Független Érdekvédelmi Szövetségének (Macifész) elnöke.

Gombás Gabriella

Vasárnap a magukat nemzeti oldalnak nevező szervezetek, pártok és egyesületek Élni és élni hagyni címmel tartottak demonstrációt egy cigány–magyar konfliktus kapcsán.

– Ott voltam, és állítom, hogy a média torz képet alkotott arról, ami Devecserben zajlott. Kényesen ügyeltünk arra, hogy a cigányok részéről ne történjen provokáció, az önkormányzat, a rendőrség és a helyi kisebbségi vezetők sorra járták a házakat és arra kérték a lakosságot, míg a vonulás tart, ne menjenek az utcára. Tudomásul vettük, hogy jogszerűen bejelentett békés rendezvénynyel kell számolnunk, ám a végén elfajultak a dolgok. A demonstrálók visszafelé, a Várhelyi utcában ordítoztak, azt skandálták, „gyertek ki, cigányok, megdögletek, cigányok", ami önmagában is törvénysértő, rasszista uszítás. Aztán kőzáport zúdítottak az Udvarház melletti családi ház udvarába, ahol többedmagammal tartózkodtam – magyarázza az elnök.



Hozzáfűzte, véleménye szerint a tüntetők egymást hergelve hangoskodtak egy-egy ház előtt, majd elkezdődött a dobálózás, de ellenség és ellenfél nélkül háborúztak, ugyanis a lakosság részéről semmiféle reagálás nem volt tapasztalható.

– Az udvarból egyetlen tárgy sem repült az utcára, és senki sem szólt viszsza a provokátoroknak, amit a megerősített láncot alkotó rendőrök és felvételek is igazolhatnak. Úgy érzem, hogy a demonstráció garázdasággá fajult, a rendőrség jelenlétében törvénysértő és rasszista megnyilvánulásoknak voltunk kitéve. Bízom abban, hogy a rendőrség – amely mindent megtett annak érdekében, hogy a tüntetés zavartalanul lebonyolódjon – hivatalból feljelentést tesz. Ha ezt nem teszik meg, akkor megtesszük mi. Véleményem szerint a Jobbik így építi ki a politikai bázisát. Törvényi védelem mellett saját politikai céljaikra használják a cigányságot, uszítják a többséget a kisebbség ellen – vélekedett az elnök, és elmondta: a Macifész egyelőre meg nem határozott időpontban békés ellentüntetést szervez Devecserben.



– Felháborított Ferenczi Gábor, a Jobbik parlamenti képviselőjének megnyilvánulása, miszerint követelik, hogy szeptemberben megerősített rendőrőrs álljon a helyi lakosság rendelkezésére, s „nem szeretné hallani többé”, hogy a kisebbségi honfitársai terrorizálják a lakosságot. Ferenczi úr nem helyezheti magát a törvény fölé, mert a környezetünkben nem történt olyan törvénytelenség, amely indokolttá tette volna a demonstrációt és a megnyilvánulását – nyilatkozta Kozák János.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!