Hírek

2012.09.11. 15:16

Petíciót adott át a Mal Zrt. megmentéséért a VDSZ

Mal Zrt.-nél és beszállítóinál lévő munkahelyek megmentését kéri a kormánytól a vegyipari szakszervezet (VDSZ), illetve tagszervezete, az Ajkai Alumíniumipari Szakszervezet.

MTI

A csaknem hatezer aláírással ellátott petíciót az érdekképviseletek kedden adták át Budapesten Giró-Szász András kormányszóvivőnek, valamint a parlamenti frakciók képviselőinek.

A munkahelyvédelmi petíció szerint a Mal Zrt. ma még több mint ezer dolgozót foglalkoztat. A beszállítói körrel együtt mintegy 5-6 ezer ember munkahelye forog kockán a vállalatra kiszabott környezetszennyezési bírság miatt, amely bizonytalanná tette a finanszírozást.
   
A VDSZ a petícióban felszólítja a kormányt, hogy ígéretének megfelelően védje meg ezeket a munkahelyeket is. Ennek érdekében a szakszervezet azonnali intézkedéseket követel.
   
Ezek közül elsőként azt említi a szakszervezet, vizsgálja ki a kormány, hogyan lehetett 135 milliárd forintos környezetszennyezési bírságot kiszabni, amely a petícióban megfogalmazottak szerint csak egy célt érhet el, a 100 százalékban magyar tulajdonú vállalkozás tönkretételét.
   
Kéri a VDSZ azt is, hogy kapjon a Mal Zrt. a működéshez szükséges magyar szén-dioxid-kvótából. Az érdekképviselet szerint ha valóban a termelés, az ipar fellendítése és a magyar munkahelyek megőrzése a cél, akkor a kormány a kvótát ne csak eladásra, hanem az ipar szolgálatában is hasznosítsa.


   
Az ötpontos petícióban szerepel még, hogy a magyarországi nagyfogyasztók ne kapják drágábban az energiát, mint a nyugati konkurensek, valamint a kormány ígéretéhez híven nyújtson támogatást a helyi bányaberuházáshoz, ezzel munkahelyeket teremtve, illetve a meglévő munkahelyeket, a helyi termelést stabilizálva.
   
A petícióban a VDSZ úgy fogalmaz: a munkahelyeket veszélyeztető politikusok nyilatkozatai helyett a kormány és a közigazgatás szervei mostantól a működéshez szükséges alapvető feltételek biztosítását tekintsék legfontosabb feladatuknak.
   
A petíció aláírói elvárják Orbán Viktortól és kormányától, hogy haladéktalanul intézkedjenek a térséget fenyegető humán katasztrófa elhárításáról - zárul a dokumentum. 
   
A petíció átvétele után Giró-Szász András kormányszóvivő elmondta: a korábban közölteknek megfelelően a kormány szerdai ülésén napirendre kerül a Mal Zrt., illetve a Bakonyi Erőművel kapcsolatos problémák rendezése.
   
A parlamenti frakciók nevében Ékes József (Fidesz), Jávor Benedek (LMP), Kepli Lajos (Jobbik), Mesterházy Attila (MSZP), Spaller Endre (KDNP) és Varju László (DK) vette át a petíciót.
   
Az akció után Székely Tamás, a VDSZ elnöke az MTI kérdésére elmondta: tíz autóból álló konvoj szállította Ajkáról Budapestre a petíciót. A delegáció képviselte a cég dolgozóit és családtagjaikat, azt a mintegy tízezer embert, akiknek megélhetése veszélybe került.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!